maanantaina 31.10.2011

Skeptikoille kävi nolosti:
Oma tutkimus osoitti ilmaston lämpenemisen todeksi
Sunnuntai 30.10.2011 klo 22.53 (päivitetty klo 23.34)

Ilmaston lämpenemiseen skeptisesti suhtautuneen fyysikon tutkimus päätyi yllättävään tulokseen.

Richard Muller ja hänen Elizabeth-tyttärensä esittelivät tutkimusta perjantaina. (AP/LEHTIKUVA)FAKTAT
Climategate

Marraskuussa 2009 hakkerit veivät brittiläisen ilmastontutkimusyksikön koneilta sähköpostiviestejä ja muita tiedostoja.

Skeptikot pitivät osaa viesteistä todisteena tutkijoiden taipumuksesta vääristellä tutkimustuloksia.

Climategateksi ristitty skandaali kuitenkin vesittyi, kun kuuden erillisen komitean tutkimuksissa ei löydetty merkkejä vääristelystä.

OTA KANTAA

Uskotko ilmastonmuutokseen?

55% 45%
Ääniä 7112

KESKUSTELE
Uskotko ilmastonmuutokseen?
Fyysikko Richard Muller lähti niin sanotun Climategate-skandaalin jälkeen tutkimaan maapallon ilmaston lämpenemistä. Hänen tarkoituksenaan oli osoittaa, että valtaosa ilmastotieteilijöistä oli väärässä uskoessaan lämpenemiseen.

Yksi Mullerin tutkimuksen päärahoittajista oli Charles Koch -säätiö, jonka perustaja tunnetaan ilmastoskeptikoiden ja teekutsuliikkeen merkittävänä tukijana. Säätiö antoi ilmastotutkimukseen 150 000 dollaria.

Mullerin tutkimusryhmä keskittyi kahteen skeptikkojen pääväitteeseen: Siihen, että säähavaintoasemat ovat epäluotettavia, ja siihen, että kaupunkien luomat lämpöpesäkkeet vääristävät tilastoja. Tutkijat kävivät läpi lämpötiloja yli 200 vuoden takaa nykypäivään saakka.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, tutkimus on valmis. Muller joutui toteamaan, että tiedeyhteisön enemmistö on kuin onkin oikeassa: Lämpötilat todella ovat nousemassa nopeasti.

- Skeptikot kiinnittivät huomiota perusteltuihin asioihin, ja kaikkien olisi pitänyt olla skeptisiä pari vuotta sitten, hän sanoo.

- Ja nyt olemme varmoja, että lämpötilan nousu on aiemmin raportoitu puolueettomasti.

Haukkuja luvassa

Selvä enemmistö ilmastotutkijoista pitää lämpenemisen syynä ihmiskunnan ilmakehään syytämiä kasvihuonepäästöjä. Tähän Muller ei ottanut tutkimuksessaan kantaa. Hän kuitenkin huomautti, että hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on järkevää.

- Kasvihuonekaasuilla voi olla katastrofaalinen vaikutus maailmaan, hän sanoi.

Muller aikoo esitellä tutkimustuloksiaan tarkemmin maanantaina.

Tiedeskeptikoista kirjan kirjoittanut Shawn Lawrence Otto uskoo, että Mullerin kannattaa valmistautua rajuun palautteeseen.

- Häntä pidetään nyt petturina. Skeptikkojen yhteisölle tässä ei ole kyse tiedoista tai faktoista, vaan joukkueurheilusta. Nyt hän pelaa väärässä joukkueessa.

Ilmastotutkijat eivät ole järin kiinnostuneita Mullerin tutkimustuloksista.

- Tehtyään paljon työtä hän sai selville tismalleen saman, minkä ilmastotutkijoiden yhteisö on jo tiennyt ja hyväksynyt. Toivon, että heidän tutkimuksellaan on positiivista vaikutusta. Mutta jotkut eivät koskaan muutu, sanoi ilmastotieteen professori Jerry North Texasin A&M-yliopistosta.

IL-AP

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä