tiistaina 04.10.2011

Joo, E-koodi tosiaan tarkoittaa, että EU on arvioinut aineen turvalliseksi, mutta mitä tämä tarkoittaa? No tietenkin sitä että teollisuuden lobbaamat virkamiehet ovat suuressa viisaudessaan katsoneet että kyllä ainetta voi käyttää, vaikka näyttöä sen vaarallisuudesta olisikin.
Ohjelmassakin sivuutettiin esim. natriumglutamaatin osalta pari varsin mielenkiintoista juttua. Esimerkiksi se että mainittu aine voi ylittää veri-aivoesteen, joka estää kaikenlaisen moskan pääsyn verestä aivoihin. Ja aivoissa tämä ihana E621 sitten toimii neurotransmitterina, ja onkin epäilty että tästä voi seurata lasten häiriökäyttäytymistä ja dementiaa. Lisäksi E621 voi häiritä ihmisen ruokahalua säännöstelevää järjestelmää ja aiheuttaa näin lihomista. Ja aiheesta käydään tietysti kovaa debattia, missä elintarviketeollisuus julistaa aineen turvallisuutta, ja riippumattomat tutkijat jotain ihan muuta.
Makeutusaineista aspartaami saattaa myös olla kovan luokan myrkkyä, koska sekin toimii neurotransmitterina. Aspartaamin väitetään aiheuttavan multippelia skleroosia (MS-tauti), muistinmenetyksiä, hormoniongelmia, kuulo-ongelmia, epilepsiaa, Alzheimerin ja Parkinsonin tautia jne. Myös tämän aineen suhteen tutkimukset jakautuvat tasan kahtia, maksetuissa tutkimuksissa ongelmia ei löydetä, ja muualla taas...
Yli 30 asteen lämpötiloissa aspartaami myös hajoaa metanoliksi, joka puolestaan hajoaa mm. formaldehydiksi, joka on tappava neurotoksiini. Ihminen ei saisi saada metanolia kuin maksimissaan 7.8 mg/päivä, kun taas litra aspartaamilla makeutettua limsaa sisältää metanolia noin 56 mg. Jippii.
Mitä taas azoväreihin tulee, Suomessa ne kiellettiin jo 70-luvulla, mutta kun liityimme EU:hun, ne tulivat jälleen laillisiksi (jippii!). Myöhemmin, 2007 E128 aniliini kiellettiin EU:ssa, koska se havaittiin syöpää aiheuttavaksi, jippii. Missähän vaiheessa monet muut aineet lopulta tunnustetaan myrkyiksi?
Hassua on myös se, että jotkut värit ovat kiellettyjä USA:ssa, mutta sallittuja EU:ssa. Kuinka sama aine voi olla toisessa maanosassa turvallinen, ja toisessa vaarallinen? Mielestäni tämä yksiselitteisesti kuvaa, mikä lisäaineteollisuutta todellisuudessa ajaa. Se on tietysti raha.
Lisäaineet mahdollistavat sen että ruoka-aineet joista kaikki hyödyllinen on poistettu ja myyty muualle, saadaan jälleen vaikuttamaan ihmisravinnoksi kelpaavalta. Lisäaineiden avulla saadaan vaikka sanomalehtipaperi näyttämään ja maistumaan hyvältä, mutta ei se ihmiselle terveellistä ole. Lisäaineilla parannetaan "ruokien" makua, kokoa (täyteaineet), ulkonäköä, säilyvyyttä ja rakennetta.
Oikea perinteinen kokonainen ruoka olisi ihmiselle sekä terveellisempää, että maittavaa, mutta rahahan se tätä maailmaa pyörittää, ei järki.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä