torstaina 01.12.2011

Pikavippibisnes on itsessään erittäin kannattavaa liiketoimitaa, joka sen lisäksi generoi merkittäviä tuloja joko pikavippiyhtiöön suoraan tai mutkien kautta kytkeyneelle perintäyhtiölle tai muille perintäyhtiölle ja lisäksi vielä valtiolle oikeudenkäyntikulujen sekä ulosottokulujen muodossa.

Asian ikävä puoli on se, että koko maksuketjun joutuu maksamaan taloudellisessa ja/tai henkisessä ahdingossa oleva sekä lisäksi mahdollisesti sosiaalisessa paineessa ja tai kulutusaddiktiossa oleva yleisesti nuori tai nuorehko henkilö. Maksun hintana voi olla pitkäaikainen köyhyys, maksuhäiriömerkinnän takia yksityisen sektorin rahahanojen sulkeutuminen, sosiaalitoimiston kanta-asiakkuus, asunnottomuus, eristäytminen yhteiskunnasta ja sen myötä ei-ihmisarvoinen elämä kaikkine mahdollisine ikävine seurauksineen ko. vipin ottajalle ja hänen lähipiirilleen sekä muulle yhteiskunnalle.

Kun tätä "laillistettua koronkiskontaa" markkinoidaan taitavasti nuorten segmenttiin muokatuilla, nopeaan päätöksentekoon kehottavalle, hetken mielihalujen toteuttamisen mahdollistavalla pikavipillä häivyttäen pikavipin todelliset kulut ja riskit, ollaan todella lähellä harkittua rikollista toimintaa. Houkutteleva Pikavippi-Eeva tarjoaa "pahantiedon puusta kiellettyä hedelmää" nuorelle Aatamille, ja pakomatka paratiisista kohti helvittiä on valmis alkamaan.

Joko pikavippien markkinoinnissa kuten tupakkamainonnassa on selkeästi tuotava esiin pikavippien vakavat riskit ja sanktioden oltava samaa luokkaa kuin kartellirikoksissa, tai lainsäätäjien on yksilön ja yhteiskunnan edun nimissä kiellettävä koko pikavippiliiketoiminta.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä