tiistaina 06.12.2011

Hävettää! Kuinka alas täällä on mentävä? Suorastaan häpeällistä on, että tämä julkinen kanavakin on mennyt täysin mukaan iltapäivälehtien ja mainostajien nuotittamiin Itsenäisyyspäivän viettotapoihin. Onko itsenäisyytemme juhlan suurin juttu juhlapuku? Tästä asiasta jauhetaan monta päivää etu- ja jälkikäteen.Juhlapuku? Tässä ajassa, jossa todella tarpeellista pohdittavaa riittää yllin kyllin: Missä asioissa globaalissa maailmassa tosiasiallisesti voidaan puhua itsenäisyydestä, mistä kannattaisi puhua ja pitää kiinni? Mitä suomalaisuus on,miksi haluamme olla suomalaisia, mikä meidät erottaa muista, miksi kannattaa puhua itsenäisyydestä? Sen sijaan, että näistä keskusteltaisiin näkyvästi myös radio- ja tv-ohjelmissa, meidät pannaan monilla kanavilla seuraamaan Linnan juhlia. Onko tämä aikuismaista, itsenäisyytensä ansaitsevan kansan käyttäytymistä? Olemmeko todella tulleet henkisesti niin köyhiksi, että tämä riittää? Todellisuudessa tavalliset ihmiset eivät vietä mitään juhlaa. Pukujen seuranta upottaa ihmisten mielet samaan tyhjyyteen kuin kaikki muutkin tosi-tv:t.
Mikä ihme siinä on, ettemme pääse eroon myöskään toisesta traditiosta. Sotilasparaatit ja sodan korostaminen, samat saarnat ja puheet joka ikinen itsenäisyyspäivä. Nuoret miehet kaatuivat itsenäisyytemme puolesta, tämän todella tiedän. Niin tietävät kaikki muutkin. Miksi siis emme iloitse itsenäisyydestä, rauhasta, jonka nämä miehet, pojat meille toivat? Juhla muuttuu kammottavan raskasmieliseksi näiden vanhojen traditioiden myötä, eikä jätä nytkään mitään paikkaa tavalliselle ihmiselle. Eikö jo olisi aika arvostaen muuttaa traditioita.
Kolmantena kaikkein vastenmielisin viettotapa: Media menee hurskastelemaan köyhien ihmisten "linnanjuhliin". Peseekö ja kenen omantunnon tämänkaltainen myötämielisyys puhtaaksi? Totta sen sijaan olisi tässä asiassa puhua tulo- ja luokkaerojen kasvusta, köyhien köyhtymisestä, rikkaiden rikastumisesta,maan jakautumisesta luokkiin, mielipiteiden polarisoitumisesta. Kysyttäisiin miksi näin on, minkälainen on yhteiskunta, jossa tämä pääsee tapahtumaan, kenellä tässä maassa on itsenäisyyttä minkäkin verran?

En katso miltään kanavalta yhtäkään pukua, en lue itapäivälehtien "Jukka Rintala"- juttuja. Mietin kyllä, että Suomi on suhteellisen itsenäinen, palautan mieleen historiaa, itsenäisyystaistelujakin, luen kirjaa, kuuntelen musiikkia, mutta en radiokanavilta. En mitään sen kummempaa kuin muinakaan päivinä. Vuosi vuodelta vain vastenmielisyys tämän päivän "juhlintaa" kohtaan kasvaa, ja se on ikävää.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä