maanantaina 19.12.2011

Lapsuuden traumat vankeuden taustalla, seksuaalinen hyväksikäyttö, ongelmia, isä- ja ihmissuhteissa, kiusaamista. Isän vähättely ja merkitys lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Vankilaisän poikaa kiusataan koulussa.

Psykiatri Martti Paloheimo ( 1913 -2002) julkaisi useita kirjoja. Hän oli ensimmäinen Tv psykologi 60-luvulla. Lähes kaikki asettuivat tv:n ääreen katsomaan hänen ohjelmia.

Paloheimo syntyi Tsaarinvallan aikaaan, hänen kirjoissaan heijastuu, sisällissota, talvisota, jatkosota. Maalta muutto kaupunkeihin, työ perässä muutot 1900 luvun alussa Amerikkaan, 60-70-luvuilla muutto Ruotsiin työn ja myöhemmin Austraaliaan.
Nyt elämme 2000- luvun lamaa, perheet hajoavat, lapsia huostaanotetaan, sijoitetaan pois kotoa lastenkoteihin, laitoksiin, sijaisperheisiin.

Paloheimo käytti ilmaisua Suomalainen kansanneuroosi, syynä kaiketikin sisällissota, talvisota, jatkosota, 90-luvun lama.
TV esittää ohjelmaa Isät sodassa, jonka seurauksena moni isä haavoittui, vaamautui, menetti, jonkun osan kehostaan sai psyykisä traumoja, vammautui henkisesti, näki painajaisia.

Paloheimo julkaisi laajennetun painoksen kirjasta Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat.

Lainaus kirjasta Kotivammaisuuden synty -Suomalaisen lapsuuden haavat aiheena isät.

Paloheimo kirjoitti osiossa ISÄT sivu 147.
Isän olemassaolo, vaikka lyhyenkin ajalta jääneet muistot, sekä pahat, että hyvät, ovat tärkeitä.

Hyvillä muistikuvilla on suuri merkitys vuosikymmeniä myähemmin, silloin kun tämä poika pitelee omia lapsiaan. Hänen kehonsa muistaa nuo kosketukset. Pienikin hyväily, tukan pörröttäminen ohimennessä ja jopa pelkkä polvella istuminen saattaa palata myöhemmin mieleen kultaisena muistona.
On hämmästyttävää nähdä miten vähän tämäntapaisia kosketuksia tarvitaan pojalle ravinnoksi.

Normaalioloissa kun isä on kotona ja perhe koossa, kohtaavat isä ja pikkupoika toisensa kymmeniä, ehkä satoja kertoja päivässä aamusta lähtien.

Poika näkee, miten isä tervehtii vieraita, miten hän käyttäytyy, kaupungilla, junassa, bussissa, miten hän tervehtii vieraita, miten hän kohtelee ja puhuttelee kaupan myyjää, jne.

Kaiken aikaa siirtyy -lempisanani on "valuu" - jotain isän persoonallisuudesta poikaan silloinkin, kun tämä ei erityisesti opeta poikaansa, eikä edes muista, että poika on siinä lähellään ja hänen käyttäytymistään tarkkailemassa".

Onko pojilla tulevaisuudessa mahdollisuutta saada riittävästi miehen, puolison, isän mallia?
Tulevaisuus ei kaiketikaan näytä kovin lupaavalta.
Onko mies-isä katovava luonnonvara lasten elämästä.
Mistä lapsiin ja nuoriin "valuu" tulevaisuuden isä- mies- perhemalli lapsille?

Ovatko tulevaisuuden vanhemmat "Yhteiskunnan vammauttamia?
---

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä