lauantaina 04.02.2012

Muutama kommentti tässä ylempänä otsikolla "Kiitos YLE:lle" toi esille erittäin tärkeän asian, jonka ainakin Yle ja Mtv3 voisivat tutkia ja julkistaa taustat. Hesariahan ei enää vuosiin ole tarvinnut laskea objektiiviseksi saati puolueettomaksi mediaksi, joten en sitä tässä laske tutkivaksi mediaksi. Lainaan siis suoraan yllä olevaa kommenttia ja sen jälkeen kerron ajatukseni:

..//... (lainaus)En usko että Haaviston kampanjapäällikkö olisi ikinä kuuna päivänä painostanut mediaa toisen ehdokkaan haastatteluun liittyvässä asiassa. Kyllä tämä tämän asian julkisuuteen kertominen on äärimmäisen tärkeä asia. Toivottavasti YLE uskottavana mediana toisi esille myös sen kuinka gallupeja syöttävän Research Finland Insightin ja Taloustutkimuksen takana on ne omistava kokoomuslainen kansanedustaja Eero Lehti ja kuinka tämän vuoden presidentinvaaligallupit on tehty aivan eri aikavälillä kuin vuoden 2006 vuoden gallupit. Halutaanko tälläkin "painostaa" kansaa äänestämään "oikein".? .../.(lainaus päättyy).

Niin, noista gallupeista on alkanut riehumaan niin synkkiä epäilyjä, että Yle ja maikkari voisivat vaikkapa ensitöikseen julkistaa nettisivuillaan teettämiensä mielipidemittausten ns. "taustadatan", eli kun he ovat ostaneet mielipide gallupit ja tutkimukset, on koko data tilaajan omaisuutta. Eli julkisuuteen vaan kaikki. Nimittäin taustadata paljastaa myös kolme aivan oleellista tekijää: haastattelun kohderyhmä- ja aluevalinnan ja poimintasysteemin, kysymystenasettelun ja miten tuloksia on tulkittu ja yhteenvetoja tehty. Että julkisuuteen vaan koko data kaikista 1. ja 2. kierroksen mittauksista. Varmaan hyvä olisi moinen asia hoitaa jatkossa niin, että laki edellyttää läpinäkyvyyttä eli koko tutkimusdatan julkaisua/saatavuutta AINA jos tutkimus julkaistaan yhteenvetona jossain mediassa. Avoimmuutta lisää niin mustat pilvet häviäi´sivät. Jotain mätäähän asiassa on. Jokainen muistaa varmasti vielä 1. kierroksenkin ihmeellisyydet gallupeissa. Ehdokas Väyrynen sanoi toistamiseen, että hänen kannatuksensa on huomattavasti galluppeja suurempi. Kuten olikin, eli gallupit ohjailivat tulosta. Näin on varmasti nyt 2. kierroksella. Gallupit näyttävät mitä galluppien on jossain haluttu näyttävän.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä