tiistaina 19.02.2013

Osoitetaan kiitollisuutemme meidän rauhanturvaveteraaneillemme.

Toivotaan, että Suomessa ei tule enää koskaan sotaveteraaneja, mutta rauhanturvatehtävissä ja kriisinhallintatehtävissä palvelleista ja sillä terveytensä menettäneistä tai muuten tukea tarrvitsevista pidetään huolta.

Ei annetaan hyvän asian mennä nimen mukana. Rauhanturvaveteraani on varsin oiva nimi. Kansainvälisesti ja mm. Pohjoismaisessa yhteistyössä käytetään sanaa veteran.

Puolustusvoimat hoitaa asiansa hyvin. Rauhanturvatehtäviin on valintakriteerit, tehtäviin haetaan vapaaehtoisesti, henkilöt valitaan, henkilöt koulutetaan ja koulutuksen aikana "testataan", henkilöt varustetaan parhaalla mahdollisella sotavarustuksella, henkilöillä on vakuutusturva, operaation aikana hoidetaan operaatioturvallisuus, lääkintöhuolto ja henkinen huolto. Operaation jälkeen on huolto- ja palautejakso. Asiaa tutkitaan Maanpuolutuskorkeakoulussa.

Mutta tämän jälkeen? Tukea tarvitseva rauhanturvaajaa pallotellaan luukulta toiselle. Valtiokonttori kesksii kaikki keinot, jotta korvauksia ei tarvitse maksaa menetetystä terveydestä.

Entä itse tärkein, kansalaisten asenne. Olisiko meillä jotain opiksi otettavaa vaikka USA:sta. Siellä veteraanit otetaan operaation jälkeen vastaan sankareina. Yleinen sanonta veteraaneille on Thank you for your services - kiitos palveluksestasi. Kiitos valtion ja kansalaisten puolesta. Kiitos tehtävästä, johon valitut hakevat ja harvat pystyvät.

Kiitos, kaikille rauhanturvaajille tekemästänne, palveluksesta.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä