tiistaina 13.03.2012

Onko ihminen hyvä, vai paha? Viimeaikoina narsismi on noussut keskusteluun.
Osalainaus Narsistien uhrit sivustolta.

Muita persoonallisuushäiriöitä lyhyesti:
Epäluuloinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista laaja-alainen muihin ihmisiin ja heidän tarkoitusperiinsä kohdistuva epäluulo. Epäluulon vuoksi henkilö on haluton uskoutumaan muille, ja hän voi tulkita viattomatkin huomautukset tai tapahtumat itsensä kannalta uhkaaviksi. Hänen on vaikea antaa anteeksi ja hän saattaa toistuvasti ja perusteetta epäillä puolisoaan tai partneriaan uskottomuudesta.

Eristäytyvä persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista ja rajoittunut tunteiden ilmaiseminen.

Estynyt persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista voimakkaan estoiset ihmissuhteet, kärsii jatkuvista riittämättömyyden tunteista ja on yliherkkä itseensä kohdistuvalle kielteiselle arvostelulle.

Riippuvainen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista korostunut hoivatuksi tulemisen tarve, joka johtaa alistuvaan ja takertuvaan käyttäytymiseen sekä voimakkaaseen hylätyksi tulemisen pelkoon. Yksin ollessaan hän tuntee itsensä avuttomaksi ja läheisen suhteen päättyessä hän pyrkii etsimään nopeasti uuden hoivaa ja tukea antavan suhteen.

Pakko-oireinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista korostunut järjestyksen, täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden, avoimuuden ja tehokkuuden kustannuksella. Henkilö on ylitunnollinen ja joustamaton moraalisissa ja arvoihin liittyvissä asioissa, keskittyy korosteisesti yksityiskohtiin, sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten ja ystävyyssuhteiden kustannuksella. Kykenee työskentelemään toisten kanssa vain omilla ehdoillaan. Usein henkilö on jäykän saita ja itsepäisen säästäväinen.

Psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista skitsofreenistyyppiset ominaisuudet, kokemukset ja uskomukset ilman, että henkilöllä ilmenee skitsofreniaa. Voi kokea toisten eleiden viittaavaan häneen (suhteuttamisajatukset), uskoo vahvasti taikauskoon, selvännäköön tai muuhun maagiseen ajatteluun.
Hänellä voi olla epätavallisia havaintokokemuksia ja saattaa tuntea itsensä epätodelliseksi ja vieraaksi. Hän on usein ulkonäöltään tai pukeutumiseltaan erikoinen, usein epäluuloinen ja sosiaalisesti eristäytyvä.

Tärkeää huomioida:
Näiden kuvailujen perusteella ei voida luokitella ihmisiä tietyn persoonallisuushäiriön omaavaksi. Persoonallisuushäiriön todentamiseksi tarvitaan ja vaaditaan perusteellisia testejä. Kaikilla ihmisillä voi esiintyä yllä esiteltyjä piirteitä, eivätkä ne liity persoonallisuushäiriöön.

Diagnoosin todellisesta häiriöstä tekee aina ammatti-ihminen.

Narkissos-taru:
Antiikin taru kertoo, että Narkissos-niminen nuori mies oli kaikkein komein Hellaan pojista. Oma kauneus selvisi Narkissokselle, kun hän näki kerran kuvansa heijastuvan lähteestä. Näky lumosi nuorukaisen niin, että hän jähmettyi paikalleen itseään ihailemaan. Hän ei voinut liikahtaakaan, eikä irrottaa katsettaan täydellisestä kuvajaisestaan. Loppujen lopuksi Narkissos menehtyi jähmettyessään paikoilleen oman kauneutensa vangitsemana. Hänen paikalleen kasvoi myöhemmin keltaisia kukkia, narsisseja, jotka saivat nimensä kuolleen nuorukaisen mukaan.

Lähteitä ja kirjallisuutta:
Raimo Mäkelä: Naamiona terve mieli - kuinka kohtaan luonnehäiriöisen (Perussanoma 2006)
Liisa Keltikangas-Järvinen: Hyvä itsetunto (WSOY 2008)
Jorma Myllärniemi: Narsismi - vamma ja voimavara (Kirjapaja 2006)
Marketta Joutsiniemi ym: Naimisissa narsistin kanssa (Minerva Kustannus Oy 2008)
Robert D. Hare: Ilman omaatuntoa (Gilgames Oy 2004)
Matti Huttunen: Lääkärikirja Duodecim
---------------

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä