lauantaina 07.04.2012

Myrkystä en sanoisi niinkään mitään. Me länsimaissa syömme tällaista ruokaa ja elämme kuitenkin keskimäärin n. 80-vuotiaiksi. Lapsikuolleisuus on äärimmäisen pientä ja saamme viettää enimmäkseen tervettä elämää koko elämämme. Tästä ei ole montaa vuosikymmentä, kun ruokavaliomme oli kovin paljon yksinkertaisempaa, vihanneksia ja kasviksia ei ollut tarjolla kuin niiden sesonkiaikaan kesällä ja alkusyksystä. Vielä 1920-luvulla lapsikuolleisuus oli helposti 30% alle parivuotiaissa lapsissa. Sitä varhaisemmilla vuosikymmenillä ja -sadoilta ruoka-ainekset olivat vieläkin kehnommat. Odotettu elinaika saattoi olla jotain 30-40 vuoden välillä. Vielä 1930-luvulla osa väestöstä saattoi elää talven yli suolatun särjen ja kehnon leivän voimalla. Nykyiset nuoret aikuiset eivät tunnu tajuavan sitä, ettei tuolloin ollut vaihtoehtoja ruokailuun. Ei ollut hienoja marketteja, ei notkuvia ruokakaappeja ei välttämättä yhtään rahaa ostaa parempaa vaikka kauppa jotain olisi pystynyt tarjoamaan. Nykyisin meillä on monipuoliset logistiset järjestelmät, joiden avulla kaupassa on aina tarjolla kotuullisen tuoreita vihanneksia, hedelmiä, kasviksia, lihatuotteita, kalatuotteita ja maitotuotteita. Ruokahan alkaa pilaantumisen käytännössä heti poimimisen tai valmistamisen jälkeen, joten säilöntäaineeton ruoka ei todellakaan säily pitkää matkaa tai varastointia. Siksi säilöntään tarkoitetut ainesosat ovat mielestäni kyllä ehdottomasti hyviä ja suositeltavia. En minä ainakaan halua syödä piilopilaantunutta 'luomu'-ruokaa. Kivikauden ihminen eli ehkä 30-vuotiaaksi ja olen tutkijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että ruoan säilyvyyden parantamiseen tarkoitettujen aineiden kanssa ruokavaliomme on monipuolisempi ympäri vuoden ja se edesauttaa terveellisemmän elämän vieton pitempään. Hyvinvointivaltiossa meillä on helppo riuata kaikista pienistäkin asioista. Tuskin elintarviketeollisuutemme ehdoin tahdoin meitä haluaa myrkyttää. Kun osaa suhteuttaa nykyisen elintason ja oikeasti niiden kehnojen aikojen elämän, niin ei tarvitsisi pähkäillä onko jossain suklaassa muka kauheasti turhia ainesosia. Ollaan tyytyväisiä siihen, että meillä on lukematon määrä erilaisia suklaita lähikaupan hyllyssä mistä valita. Ympäri vuoden.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä