maanantaina 02.07.2012

Laitonta tai laillista, ihan sama, kysymys on enemmästä. Ei se ole moraalisesti ihan ongelmaton juttu, että nettiin voi kuka tahansa laittaa kenestä tahansa mitä tahansa tietoa, ja tämän perusteella sitten saattaa työnantaja päättää, että ko. henkilöä ei kutsuta haastatteluun. Ei missään voida taata, että netissä olevat tiedot ovat oikeita tai että ne koskevat juuri oikeaa henkilöä eikä jotakuta samannimistä.

Yleensäkin pidän todella epämiellyttävänä nykyistä tilannetta, että ihmisten eri elämänalueet tulevat netissä julkisiksi usein ilman heidän omaa tahtoaan. Esim. harrastustoiminnan piirissä kirjataan nettiin kaikenlaista sellaista tietoa, jota henkilö ei välttämättä haluaisi työkavereille tai muillekaan tutuille huudella. Tai sitten sitä haluaisi joskus olla harrastustoiminnassa mukana ilman, että oma ammatti tulee mitenkään esille.

Aikaisemmin eri elämänalueiden erillään pitäminen oli mahdollista, mutta nykään googlettamalla voi saada tietoonsa esim. naapurin työpaikan tai alaisen harrastuksen - siis ihan ilman että henkilö on itse kertonut niistä Facebookissa tai missään muuallakaan. En tarkoita, että näissä asioissa välttämättä olisi mitään salailtavaa, mutta on se nyt ihan sairasta, että naapurista voi tietää yhtä ja toista ilman, että tarvitsee häneen tutustua ja vaihtaa kuulumisia nenätysten. Usein sitä haluaa kertoa asioistaan itse eikä levitellä kaikkea kenen tahansa uteliaan saataville. On inhottavaa, jos avoimuudesta on tullut nykymaailmassa pakollista eikä ihmisellä ole enää mitään pääntäntävaltaa siihen, mitä hänestä kerrotaan koko maailmalle.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä