maanantaina 24.09.2012

"Kysykää kristillisiltä papeilta pitäisikö kaste siirtää siihen asti, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tulkaa sitten kysymään meiltä", Gideon Bolotowsky, MOT 24.9.2012, poikien rituaalisesta uskontoon perustuvasta ympärileikkauksesta, uhmakkaasti.

Niin pitääkin kysyä, lapsen, ja laajemminkin, yleisen edun nimissä. Se, että avuttoman lapsen päätä kastellaan, ja samalla liitetään seurakuntaan, ei ole mitenkään verrattavissa peruuttamattomaan ruumilliseen vammaan, joka ympärileikkauksessa leikkausveitsellä tehdään urosihmisen erittäin herkkätuntoiseen elimeen. Vasten asianomaisen tahtoa.

Voi olla, että muutama tuhat vuotta sitten ympärileikkaukselle oli silloisissa oloissa jokin silloisiin oloihin perustuva syy. Syy, mikä lieneekin, on menettänyt merkityksensä aikoja sitten, mutta rituaali on jäänyt. Mitäpä, jos aikoinaan olisi todettu, että hammassairauksien takia joka toinen hammas olisi postettava vaikkapa murrosiän kynnyksellä. Tällä logiikalla meidän pitäisi uskonnollisiin syihin perustuen hyväksyä se, että hampaat pitää saada poistaa, ja että se voisi jopa olla uskonnon ulkoinen tunnusmerkki.

Kirkosta ja uskonnosta olen päässyt eroon omasta tahdostani, kun aloin ymmärtää sitä, kuinka luonto toimii, ja kuinka uskonnoilla ei ole selitysvoimaa luonnon ilmiöihin.Jos olisin ympärileikattu, kuinka saisin esinahkani takaisin. Tukkakin on kuiva.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä