keskiviikkona 17.10.2012

Yritän tällä yhdellä kommentilla vastata minulle osoitettuihin viesteihin.

Pointti ensimmäiseen kommenttiin oli, että koko järjestelmä toimii pitkältä juuri ilmoitusten pohjalta. Meille on luotu sosiaalihuotojärjelmä, mikä velvoittaa tahot (poliisit, läärit ym.) tekemään lastensuojeluilmoituksia, jotka sosiaalitoimi käsittelee. Ilmoittamatta jättäminen sotii tätä järjestelmää vastaan. Kommenttini tarkoitus oli juuri ottaa tähän kantaa, ei sosiaalihuollon toimenpiteisiin. Otan kuitenkin nyt kantaa siihenkin :)

Sosiaalitoimen toimenpiteistä on yhtä monta mielipidettä kuin tapaustakin. Resurssit ovat riittämättömät ja osa toimenpitäistä ei toimi halutulla tavalla tai ovat jopa vääriä. Kehitettävää on paljon ja "uutta" lastensuojelulakia pitäisikin vielä fiksailla. Käytäntö ja laki ei aina kohtaa.

Sosiaalityöntekijöitä on moneen lähtöön ja toden totta huono "tantta" saa aikaan paljon pahaa. Vääränlaiset toimenpitet ovat todella yleisiä. Asiaa ei auta se, että monilla paikkakunnilla sosiaalityöntekijät hukkuvat työmäärään. Tästä seuraa myös se, että välillä tarvittat toimenpiteet jäävät tekemättä. Monesti sosiaalityöntekijän keinot loppuvat kesken, koska kaupungeilla ei ole asikkaalle oikeanlaista palvelua tarjolla.

Perhetyötä en ole itse tehnyt, mutta tunnen muutamia tekijöitä. Heidän kokemukset ovat niin ikään kaksijakoisia. Eli apua pystyy toisille perheille antamaan ja toisissa perheissä käynti on hyödytöntä. Asetelman pitäisikin olla se, että perhetyöntekijän käynnit ovat perheelle positiivisia ja hyödyllissiä. Asetelma riippu pitkältä sosiaalityöntekijän antamasta mielikuvasta ja siitä millä tavalla tätä apua tarjotaan. Kyttäämis mielikuvaa pitäisi lievittää ja hyvän perhetyöntekijän pitäisikin pystyä tarjoamaan apu välttäen tätä. Juurikin apua perheille pitäisi kehittää ja vieläpä monipuolistaa esimerkiksi vaikkapa siivouksen ja lapsenvahtien tarjoamisella. Ongelma on myös usein se, että perheiden kanssa työskentelevät ihmiset vaihtuvat ja pitkäaikasia asiakassuhteita ei synny.

Sitten se oikaisu osuus:
Opittu tieto on minulla pohjalla, mutta kokemukseni työn kautta ovat näiden mielipiteiden takana.
En millään tavalla tarkoittanut, että lastensuolejuilmoitukset johtavat vääjäämättä huostaanottoon.
Kokeneeksi ammattilaiseksi en uskalla itseäni lukea, mutta jotain kuitenkin olen nähnyt koulussa ja lastensuojelulaitoksessa työskennellessäni.
En ole itse ollut asiakkaana, joten en voi täysin tietää miltä tuntuu kohdata sosiaalityöntetekijä.
Lastensuojeluilmoitusten tekeminen ei kuulu illanviettooni ja en ole koskaan ketään huostaanottanut.
Olen ihan tyytyväinen tuttavapiiriini.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä