keskiviikkona 17.10.2012

Dokumentissa esiintyneille kiitokseni sekä tietysti koko työryhmälle.

Itse olin 8/2.2012 Silminnäkijät dokumentissa "Huostaan otettu bisnes" / Matts Dumell.

Omakohtaisiin kokemuksiin perustuen olen laatinut ohjeita lastensuojelun asiakkaille, jotka kokevat, ettei omalla kohdalla ole noudatettu lastensuojelulakia. Hyvät heille, joiden kokemukset sosiaalihuollosta ovat hyviä. Mutta tämä eritoten teille, jotka koette toisin.

"tekijä: face Hol Huostaan Otetut Lainvastaisesti / Ani Leikonniemi 13. lokakuuta 2012

- suosittelen hankkimaan omat ja perhettä koskevat kaikki tiedot, jotta selviää mitä viranomaiset ovat kirjanneet eli asiakaskirjaukset; opastan ottamaan oikeuden omiin lapsiin!
--> HOL (huostaan otetut lainvastaisesti) facesivuilla tietoa ja mallilomake, lakipykälineen, jollaisella tietoja voi pyytää

- muistutan lukemaan kirjaukset lause lauseelta

- pyydä vaatimaan niihin muutoskorjaukset kirjallisesti

- pyydä selvittämään onko tehty lastensuojelulain 27 §:n tarkoittama lastensuojelutarpeen selvitys
- pyydä edellisestä kopio
- pyydä selvitys mikäli ko selvitystä ei ole tehty

- pyydä selvittämään onko tehty lastensuojelulain 30§:n mukainen asiakassuunnitelma/t
- pyydä edellisestä kopio/t
- pyydä selvitys mikäli ko selvitystä ei ole tehty
--> nimenomaan lainmukaisesti tehty. Tutustu siis vaikkapa sosiaaliportin sivuilla asiakassuunnitelmaan

- pyydä selvittämään mitä lastensuojelulain 7 luvun tarkoittamia avohuollon tukitoimiaperheellesi on kohdennettu
- oletko samaa mieltä saamistasi avohuollon tukitoimista eli selvitä itsellesi mitä esimerkiksi ”saanut kodinhoitoapua” tarkoittaa (joissakin tapauksissa perhetyöntekijän on kirjattu siivonneen tai laittaneen ruokaa vaikka näin ei olisikaan tapahtunut)
--> yksi huostaanoton kriteereistä on "avohuollon tukitoimien riittämättömyys", joten tämä kohta on todella tärkeä. Älkää antako viranomaisille itselleen mahdollisuutta arvioida onko tukitoimet olleet riittäviä varsinkaan, jos ette ole lainkaan niitä saaneet!

- tuo julki, ettet koe sinua kohdellun lastensuojelulain 2 ja 30 §:n mukaisesti viranomaisten taholta eli asiakaslähtöisesti ja mahdollisimman suuressa määrin yhteistyössä kanssasi.
--> Muistuta, ettei toiminta saa perustua viranomaismielikuviin perheestä

- muistuta, että viranhaltijalla on velvollisuus toimia lastensuojelulain 4 §:n mukaisesti mahdollisimman hienovaraisesti – älä alistu nöyryytetyksi, ilmaise mielipiteesi hermostumatta, ettei sitä käytetä sinua vastaan

- tuo julki, mikäli koet viranhaltijan laiminlyöneen asianmukaisen selvittämisen siitä onko lastensuojeluviranomaisilla lastensuojelullisista syistä ollut oikeus tai velvollisuus puuttua sinun tai perheesi autonomiaan ja yksityiseen ja missä määrin
--> Onko lapsi ollut todellisessa välittömässä vaarassa tai muutoin kiireellisen sijoituksen ja sijaishuollon tarpeessa esim. kiireellisen sijoitusta tehtäessä vai onko kiireellinen sijoitus perustunut vanhoihin aiemmin tapahtuneisiin lastensuojeluilmoituksiin. Onko nämä mahdolliset aiemman lastensuoejluilmoitukset käyty asianosaisten kanssa läpi? Eli onko perhe ollut tietoinen aiemmista lastensuojeluilmoituksista?
--> Älä hyväksy pelkkää fraasia "lapsen etu" vaan vaadi kirjallinen selvitys siitä mitä viranomaistaho tämän sanaparin taakse piilottaa

- tuo julki mikäli et koe lastensuojelulain 20 §:n mukaisen lapsen mielipiteen selvittämisen ja kuulemisen toteutuneen

- tuo julki mikäli et koe lastensuojelulain 29 §:n mukaisesti viranomaisen tavanneen lasta riittävän usein henkilökohtaisesti. Mainitse, ettet hyväksy sitä, että perhetyöntekijä ei ole maininnut huoltaan sinulle sinun hoitaessasi lastasi hänen läsnäollessaan. Mikäli viranomaiset vetoavat perhetyöntekijän mielipiteisiin – muistuta yhteistyön merkityksestä lapsen etuun. Huoli lapsesta tulee aina käydä perusteellisesti läpi perheen kanssa. Vaadi todisteellisia selvityksiä mitä viranomainen tarkoitaa mikäli hän käyttää lauseparia "huoli lapsesta"

- pyydä selvittämään montako lastensuojelulain 31 §:n mukaista asiakkaan asiassa pidettävää neuvottelua on pidetty lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi ja lastensuojelun järjestämiseksi
--> Muistuta, että viranomaista sitoo yhteistoimintavelvoite eli velvoite toimia perheen kanssa yhteistyössä pitäen riittävästi neuvotteluja lapsen asioissa (31§). Tällä säännöksellä korostetaan lastensuojeluasioiden huolellista ja perinpojaista valmiselua, joissa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on huomioitava asian osallisten mielipiteet ja käsitykset sekä asiassa saatavat tai saadut mahdolliset viranomaisten tai muiden yhteistyötahojen lausunnot ja selvitykset.

- pyydä selvittämään lastensuojelulain 32 §:n mukaisen läheisverkoston kartoittaminen: miten se tapahtui ja mikäli sitä ei ole tehty niin miksi se on jätetty tekemättä. Älä suoralta kädeltä hyväksy viranomaisten selvitystä esim. ”ei tehty, koska asiakkuuden aikana tutustuttu lähisukuun” tai ”ei tehty, koska lähiomaisilla kaikilla jonkin asteisia mielenterveyden ongelmia” tms

- pidä huolti siitä, että viranomaiset ovat noudattaneet 33 §:n mukaisten asioiden kirjaamisen asiakirjoihin ”……kaikki lapsen tai nuoren tarvitsemien lastensuojelutoimenpiteiden järjestämiseen vaikuttavat tiedot sekä toimenpiteiden suunnittelun, toteuttamisen ja seuraamisen kannalta tarpeelliset tiedot”.
--> Tämä siksi, että ethän muuten voi tietää mitä sinun tulee tehdä ja miten toimia heidän mieleisesti
--> Vaadi siis kaikki asiakirjat itsellesi

- onko kiireelliseen sijoitukseen päätynyt tilanne hoidettu 39 a § mukaisesti eli onko asiaan osallisten mielipiteitä selvitytty

- onko huostaanoton kuulemistilaisuus järjestetty lastensuojelulain 42 §:n mukaisesti eli oletko/oletteko saaneet oikeasti kertoa mielipiteenne ja kuulleet viranomaisten aikomuksista ja kuulleet selvityksen siitä miksi he päätyvät huostaanottohakemuksen tekemiseen! (Hallintolain 34 §:n 1 momentissa säädetään:
--> ”Asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava TOSIASIALLINEN tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Asianosaiselle tulee varata TOSIASIALLINEN mahdollisuus läpikäydä kaikki asiaan vaikuttavat asiakirjat ja palata asiaan ennen kuin asia ratkaistaan, mikäli hänellä on asiaan eriävä mielipide”
--> Älä siis hyväksy huostaanoton kuulemistilaisuudessa sitä, että sinulta vain vaaditaan nimi paperiin, "hyväksyn huostaanoton/vastustan huostaanottoa"!!!!! TÄMÄ EI OLE LAINMUKAISESTI JÄRJESTETTY HUOSTAANOTON KUULEMISTILAISUUS

==> NÄILLÄ TOIMILLA PYRITÄÄN SELVITTÄMÄÄN ONKO JA MITEN PAHASTI OIKEUKSIANNE ON MAHDOLLISESTI LOUKATTU JA NIISTÄ SELVIÄÄ MENETTELYVIRHEET, JOITA OLET SAATTANUT JOUTUA KOHTAAMAA"

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä