torstaina 22.11.2012

Koko keskustelun alkupuoli meni aiika pipariksi - kun toimittaja ei ollut tehnyt sääntöjä etukäteen selväksi, ja yhden ihmisen annettiin puhua jatkuvasti toisten päälle! Alkuvalmistelu oli tainnut jäädä muutenkin hieman vähemmälle huomiolle, joten parantamista jäi.

Mitä tulee itse keskusteluun, niin Elo (kun vihdoin viimein lopulta ääneen pääsi!) ja Mitzner toivat esille paljon hyviä faktoja Israelin ja Lähi-idän ongelmallisesta tilanteesta.

Vastapuoli ei suostunut millään näkemään palestiinalaisosapuolen tiettyjä, aivan selviäkin ongelmia - esim. Hamasin hallinnon väkivaltaisuutta vähäteltiin! Etenkin Jäntin asenne tässä kohtaa kummastutti kovasti.

Palestiinalaisosapuolen edustajille oli ilmeisesti hieman epäselvää esim. se, että on olemassa myös ns. Israelin arabeja, kuten toki muitakin vähemmistöjä, joilla on Israelin kansalaisuus. Sitten ovat erikseen nämä ns. palestiinalaisalueilla, kuten Gazassa ja Länsirannalla, asuvat palestiinalaiset arabit. Osalla tosin saattaa olla myös muiden arabimaiden kansalaisuuksia, johtuen alueiden omistajuuksien tiheästä vaihtumisesta. Mitzner tästä jotain mainiksikin, mutta hänet vaiennettiin kesken puheen.

Ja mitä tulee siirtokuntiin - Gazassa, kuten monella muullakin nykyisin palestiinalaisten hallussa olevalla alueella, oli ja on ollut myös historiallista juutalaisasutusta! - eikä vain näitä tuoreita siirtokuntia. Ja onko sitten niin, että jos palestiinalaisvaltio ns. kahden valtion mallissa perustetaan - tulee siitä sitten automaattisesti "Judenfrein"?

Toimituksen tekemä insertti jätti huomiomatta kokonaan arabimaista karkoitetut juutalaispakolaiset - joiden määrä on samaa luokkaa kuin palestiinalaispakolaisten; palestiinalaisilla tosin tämä pakolaistatus periytyy YK:n päätöksen nojalla, toisin kuin juutalaisilla.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä