sunnuntaina 13.01.2013

Kerro nyt minkä maan Ruotsin kuningaskunta otti haltuunsa? Suomesta ei ollut tietokaan ja Ruotsin kunigaskunta oli vasta muodostumassa. Mitä taas siihen suomen kieleen tulee, niin tarkennan sen verran, että erillinen suomen kieleksi luettava kieli (sitäkään tuskin nykyään paljoa ymmärtäisimme) erosi muista kanstasuomalaisista kielistä ajanlaskun alun aikoihin, ei 9000 v. sitten. Kirjakieltä on ollut 1500-luvulta asti. Pysyvä asutus tälle alueelle muodostui noin 10 000 vuotta sitten, joten jos olemme (en tiedä olenko) näiden tulijoiden jälkeläisiä, olemme joka tapauksessa muualta tulleita. Nämä ensimmäiset metsästäjä- keräilijät eivät tienneet suomalisuudesta mitään. Eikä suomalaisuus kiinnostanut tavalista kansaa vielä tuhansiin vuosiin. Tärkeintä oli hengissä pysyminen. Ilman kypärää tai ei. Sarvikypäröitä muuten ei oikeasti käytetty. Joka tapauksessa turha yrittää väkisin keksiä muinaista suomalaista kansaa, Kalevalan malliin, kun sitä ei ole. Vieläkin olemme erittäin hajanainen ryhmä: geneettisesti savolainen on yhtä kaukana varsinais-suomalaisesta kun britti italialaisesta.

Viittasit Tacitukseen palautetaampa mieleen mitä hän sanoi näistä fenneistä:

"Fennit ovat ihmeen villejä ja viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia ei asuntoja.Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa.Ainoa varallisuus on nuolissa, jota he raudan puutteessa terästävät luilla. Metsästys elättää yhtälaisesti sekä miehiä että naisia. Nämä näet seuraavat miehiä kaikkialle ja pyytävät osan saalista. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta, kuin oksista punottu katos.Sinne palaavat nuoret, se on vanhojen turvapaikka.Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin pellolla huokaileminen, vaivalloinen talojen rakentaminen sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta. Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä, he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa." Tämä löytyy kirjasta Germania, sekin voi kertoa saamelaisista.

Mikä siinä on niin vaikeaa, että ennen kuin ohjelma tulee, niin on välttämätöntä kiukutella ns. aitosuomalaista kiukuttelua. Kuitenkin nykyinen suomen alue on kuulunut luovuttamattomana (kuninkaan valta oli jakamaton) osana Ruotsin kuningaskuntaan se on fakta. Jospa nyt katsoisitte tuon ohjelman, niin identiteettinne voisi jopa vahvistua. Ette taida kuitenkaan uskaltaa?

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä