sunnuntaina 20.01.2013

Ruotsi ei ole ollut mikään varsinainen portti länteen; kyllä Keski-Eurooppa on ollut tärkeämpi. Ja eikös ne Ruotsin hovissakin ranskaa haastaneet? Samoin Venäjää on turha väheksyä; nimenomaan moni suomenkielisen sivistyneistön edustaja oli kontakteissa Pietariin. Ja kyllä Pietarissakin ikkunat olivat auki myös Eurooppaan. Siis historiassa.

Ruotsi, ruotsalaisuus ja ruotsin kieli on varmasti tärkeää ja osa identiteettiä suomenruotsalaisille - ja tietysti ruotsinsuomalaisille! - mutta ei suomenkielisille suomalaisille. Ja siksi nimenomaan tämänkin sarjan tarjoama ruotsalainen pakotettu identiteetti pikemminkin ärsyttää! Ja monelle suomenkieliselle nimenomaan Ruotsin vallan aika aiheuttaa "vilunväristyksiä," vaikka suhde nyky-Ruotsiin olisikin neutraali.
Suomenkielinen suomalainen ei käytännössä tarvitse ruotsia, ellei muuta Ruotsiin. Suomalaiset tarvitsevat suurten maailmankielien osaajia, siksi pakkoruotsistakin pitäisi päästä eroon.
Ja on otettava huomioon sekin, että meille saapuu yhä enemmän maahanmuuttajiakin - vai pitääkö heillekin tyrkyttää ruotsalaisuutta...

Suomalaiset erottuvat koko Euroopassakin geeneiltään. Idän ja lännen eroista huolimatta suomalaiset ovat silti yhtä ja samaa kansaa keskenään. Jo etnisyytemme: tavat, kulttuuri, historia, symbolit, myytit, maa-alue - ja suomen kieli - yhdistävät meidät suomalaiset - ja erottavat siten esim. ruotsalaisista. Olemme myös muista Pohjoismaista poikkeava maa, eikä vähiten kieleltämme.

Tuo on totta, että suomalaista vaikutusta on muissa Pohjoismaissakin - vaikka siitä tuskin kovin kiinnostuneita saati ylpeitä näissä maissa ollaan. Mutta ei kai kukaan muu kuin suomalainen, edes ole niin hullu - että haluaa vapaaehtoisesti tunnustaa olevansa suomalainen tai edes sitä, että omaa suomalaisia sukujuuria...

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä