sunnuntaina 20.01.2013

Jag är både svensk och finlandssvensk (f.d. finländare) och bor i Sverige och kan förstå fullständigt finska språk men kan inte uttycka meningar. Jag älskar bägge länder.

Väldigt många finnar var stolta av att vara del i det svenska imperiet, men efter 1700 började svenskarna bry sig mindre och mindre om Finland med nytt fokus på de nyvunna tyska provinserna och det vände oppinionen en smula. Alternativet vid denna tid var endast Ryssland och jag garanterar att det fanns nästan inte en enda finländare som skulle förespråkat Ryssland före eller under peter den stores styre. Det är varför de slogs och dog i stora mängder mot ryssen medans svenska flottan lekte pölkrig med extremt få sänkta skepp i Öresund mot den helt obetydlige dansken.

Finska sidan (alltså Finland) som kände sig i trygghet med svenska sidan för det var bl.a. Kalmarunionen, det kunnat hända värre än, t.ex. Ryssland eller Danmark skulle ha tagit Finland. Finländarna ville slippa de statkuppen från bägge sidor. De var villiga att delta i det svenska kriget mot de andra fronterna. Finländarna hatar de andra länderna än Sverige på denna tid!
T.o.m. Estland trivdes bättre med Sverige än några andra länder. De ville gärna lära sig svenska språk och svnekhet medan utstötte bort ryska och ryssar!!

Min farfars farfar skrev artikel och böcker: Vi-ordet. Det var Finland och Sverige. Aldrig skrevs "Vi" och "dom"... Men det började Vi och Dom när det uppkom Tsarherrväldens makt över Finland då, så började det allt "Vi" och "Dom"
Då Min farfars far som var Tsarrysslands Landshövling över halva Finland i 50 år. De var tvungen att använda Vi och Dom. Det var rent av politiska saken som påverkade och gav så k.s. "förstörande" svensk kultur i Finland en del.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä