sunnuntaina 20.01.2013

Jossittelu on aina jossittelua - varsinkin jos asioita katsotaan vain yhdestä näkökulmasta! Ja jos jossitella halutaan, yhtä hyvin Suomesta olisi voinut tulla itsenäinen paljon aiemmin, siis ilman Ruotsin tekemää valloitusta - ja jos taas Suomen alueesta olisikin tullut kiinteä osa Venäjää - olisi myös Ruotsin osalta tilanne ollut aivan erilainen; "karhun naapurina" -ehkäpä Ruotsia ei silloin edes olisi olemassakaan, vaan jotain ihan muuta!

Eivät suomalaiset ole ruotsalaisia koskaan olleet, osa Ruotsin valtakuntaa kylläkin ja osoittaneet toki sille sitä lojaalisuutta, jota alamaisen on kuulunutkin jo pakostakin osoittaa. Suomenkielisten kannalta Ruotsin herrat ovat kuitenkin olleet vieraita herroja, jotka ovat puhuneet vielä vierasta kieltäkin. Ja suomenkielisen suomalaisen kannalta kyse on ollut valta- ja alistussuhteesta - jossa suomenkieliset ovat kuuluneet siihen valtavähemmistöön - ja sama ruotsalaisuuden ylivalta jatkui pitkälti autonomian ajallakin - juuri Ruotsista periytyvästä kulttuurista ja kieliolosuhteista johtuen
Ja tämän Ylen sarjan perusteella ainakin henkinen alistaminen taitaa jatkua vieläkin; potkaistaan sitä huonoitsetuntoista, jo muutenkin hakatun rakin identiteettiä kantavaa, suomenkielistä suomalaista vielä kerran naureskellen päähän. Tästä muuten johtuu pakkoruotsin vastustuskin: se koetaan samanlaisena alistamisen kulttuurina; suomenkielisten ei vieläkään anneta itsenäisesti päättää siitä, mitä he saavat opiskella - nyt kun ylipäätään saavat opiskella!

Ja tätäkään viestiä ei ole tarkoitettu lietsomaan mitään katkeruutta ruotsinkielisiä tai nykyruotsalaisia vastaan. Vaan yrittää selittää hieman kärjistäen yhden suomenkielisen suomalaisen vaikeata suhdetta Ruotsin vallan aikaan ja sen perinteisiin. Suomenruotsalaiset saavat itse valita oman identiteettinsä, joten antakaa tekin meidän valita omamme - sellaisenkin, johon ruotsalaisuus ei kuulu! Ja tälläkin viittaan ennen kaikkea ruotsinkieliseen ja myös ruotsinmieliseen mutta suomenkieliseen eliittiin sekä RKP:n ajamaan politiikkaan - enkä siis tavallisiin kansalaisiiin.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä