sunnuntaina 20.01.2013

Riippuu asiayhteydestä, lähes kaikkien puolueiden edustajat ovat puhuneet mm. pakkoveroista. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että veroja on pakko kerätä, jo hyvinvointiyhteiskuntamme rippeiden ylläpitämiseksi. Mutta ruotsia sen sijaan, ei olisi mikään välttämätön pakko kaikkien opiskella, siis muiden kuin ruotsinkielisten omana äidinkielenään.

Pakkoruotsin taso on tänä päivänä myös todella surkeaa, ruotsia ei käytännössä osata, vaikka kuinka olisi kielestä hyvät arvosanat! Monin paikoin Suomessa kuulee myös niin vähän ruotsia, että se pienikin opittu taito tahtoo kadota heti läpäistyn ruotsinkokeen jälkeen.
Jos pakkoruotsi poistettaisiin, voitaisiin ruotsin kielen opetuksen tasoakin nostaa, ja näin ruotsia opittaisiinkin, oikeasti! Nykyäänhän vain lähinnä teeskennellään, että esim. virkamiesruotsin suorittaneet osaisivat ruotsia myös käytännössä. Tämä siis palvelisi myös ruotsinkielisten etuja, kun saataisiin enemmän niitä suomenkielisiäkin, jotka oikeasti osaavat riittävästi ruotsia - niin että voivat myös palvella ruotsinkielisiä näiden omalla äidinkielellä.

Ja aivan varmasti riittäisi niitäkin, jotka valitsisivat ruotsin kielen myös vapaaehtoisesti. Ruotsinkieliset kunnat voisivat houkutella myös maahanmuuttajia entistä enemmän ruotsin opintojen pariin.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä