torstaina 24.01.2013

Voi tätä keskustelun tasoa. Svekomaanit mm. väittävät, että Suomi kuului 700 vuotta Ruotsiin. Paremminkin tuo ajanjakso oli 550 vuotta ja senkin aikana ruotsalaisten vaikutus vaihteli eri aikoina ja eri puolilla maata. Yksi merkittäviä asioita tuona aikana oli ruotsinkielisen hallinnon ja valtaeliitin muodostuminen Suomeen. Ja tämä valtaeliitti siis muodostui sekä suomalaisista että ruotsalaisista, jotka käyttivät yhteisenä kielenään ruotsia. Tällä oli kauaskantoisia seurauksia niin, että vielä 1900-luvullakin ruotsinkielisillä on ollut merkittävä asema monilla tärkeillä hallinnon ja liike-elämän paikoilla. Ja kyllä ne ruotsalaiset myös suomalaisia varmasti sortivat niin kuin tuohon aikaan tekivät kaikki valtaapitävät rahvasta kohtaan. Sortivathan ne Ruotsin aateliset omaakin rahvastaan. Useampia tarinoita on olemassa siitä, miten esimerkiksi taalainmaalaiset kokivat Tukholman käskyt epämieluisina.

Fennomaanit puolestaan urputtavat ruotsalaisten valloittamasta Suomesta. Eiköhän se mennyt niin, että täältä löytyi monesta suomalaisesta mahtimiehestä myös liittolaisia ruotsalaisille. Ruotsalaisillahan ei ole ollut varsinaisia sotatoimia suomalaisia vastaan kuin muutaman kerran historian aikana ja nekin ovat olleet pienehköjä kahakoita (esim. nuijasota). Hyvä on tässä yhteydessä myös muistaa, että suomalaisten ja ruotsalaisten välillä on todennäköisesti ollut kanssakäymistä jo paljon ennen 1200-luvulla tehtyjä ristiretkiä. Ainakin viikinkiaikana 850-1150 vuosina ruotsalaisia kulki Suomen rannikkoa pitkin kohti Novgorodia. Varmasti tuolloinkin oli jotain kanssakäymistä ohikulkijoiden ja paikallisten välillä. Turha on myöskään kiistää sitä, että keskiajalla Ruotsin kautta Suomeen tuli paljon sivistystä ja kehitys kulki nopeammin eteenpäin. Saattaa olla, että sivistys valui kohtuullisen pienelle alueelle ja väestöryhmälle mutta varmasti se myös säteili laajemmin koko maahan.

En ole tätä ko. sarjaa katsonut mutta ihan selvää on, että ruotsalaisilla on ollut monenlaista vaikutusta Suomeen ja suomalaisiin. Se on sitten osittain makuasia ovatko vaikutukset olleet hyviä vai huonoja. Mutta siinä mielessä tämä on hyvä aihe kinata, että mielipiteille on tilaa.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä