tiistaina 29.01.2013

Suomenkieliset suomalaiset ovat eri kansaa kuin ruotsalaiset, kieli ja kulttuurikin on aivan eri! Turha verrata johonkin Skåneen, koska tanskalaiset ovat samaa porukkaa kuin ruotsalaiset - kielikin on käytännössä ihan sama.

Luovutetut alueet, kuten Karjala, tyhjennettiin suomalaisista asukkaista (eivät toki suomenruotsalaisille alueille asumaan kelvanneet) - ja Neukkula asutti nämä uudelleen omalla porukallaan! Vai etkö tiennyt sitä, että karjalaiset ovat suomalaisia?

Ihan hyvinhän tuo soppii:

"Imperialismin perinteisen ja kapeimman määritelmän mukaan imperialismina pidetään valtion pyrkimystä väkivaltaisesti laajentaa omaa aluetta tai vaikutusaluetta. Imperialismi voidaan määritellä myös suurvaltapolitiikaksi, jossa tavoitteena on mahdollisimman laaja vaikutusvalta maailmassa.

Imperialismi tulee käsitteestä imperiumi, joka tarkoittaa antiikin Rooman valtakunnan kaltaista maailmanvaltakuntaa tai keisarikuntaa, joka hallitsee useita perusväestönsä asuinalueen ulkopuolisia maita, ja joille on alistettu omien maakuntiensa lisäksi myös aikaisemmin itsenäisiä kuningaskuntia, ruhtinaskuntia tai muita valtiokokonaisuuksia.
Laajassa merkityksessä imperialismi on maailmanvaltiopolitiikkaa, joka tähtää aatteellisiin, alueellisiin, taloudellisiin ja poliittisiin tavoitteisiin. Imperialismin ilmenemismuotoja ovat sotilaallinen, aatteellinen ja siirtomaaimperialismi (kolonisaatio)."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Imperialismi
-------------------------------------------------------------------

"Kolonialismi nähdään usein imperialismin esiasteena, tilana, jossa valtiollinen valta ei vielä ole muodollisesti vahvistettua
---
Kolonialismi (lat. colonia, ’siirtokunta’, ’asutus’) on toimintaa, jossa valtio hallitsee toista valtiota tai aluetta omien alueellisten rajojensa ulkopuolella. Tällaisia maita kutsutaan siirtomaiksi.
Syyt siirtomaiden hankkimiseen ovat moninaisia: tarkoituksena on usein hallita alueen työvoimaa, raaka-aineresursseja ja kaupankäyntiä. Siirtomaita hankittiin myös strategisista syistä, arvovallan nostamiseksi ja yksinkertaisesti ennalta ehkäisevästi, jolloin toinen valtio ei voisi liittää aluetta siirtomaakseen.
Lisäksi usein yritykset sekä paikalliset aktiiviset virkamiehet ja upseerit laajensivat siirtomaita omatoimisesti."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolonialismi
---------------------------------------------------------------

"Siirtomaa on varsinaisen valtion ulkopuolinen maa-alue, joka on isäntämaan kontrollissa. Toinen siirtomaan määre on, että siirtomaahan emämaasta muuttaneet siirtolaiset säilyttävät yhteytensä emämaahan, mahdollisesti ollen edelleen sen lakien alaisia."
---
Alun perin antiikin Kreikassa apoikia, kolonisaatio tarkoitti uuden kaupungin tai asutuksen perustamista, usein väkivaltaisin keinoin, kuten Ateenan asuttaessa uudelleen Melosin edellisten asukkaiden surman jälkeen. Roomalaiset perustivat siirtokuntia eri puolelle Eurooppaa turvatakseen valloituksensa.
---
(Ruotsilla oli muitakin siirtomaita:)

Ruotsin siirtomaista merkittävin oli Uusi Ruotsi (1638–1655) nykyisen Delawaren alueella.
Muita Ruotsin siirtomaita olivat Cape Coast Ghanassa (1650–1663) sekä Guadaloupen (1813–1814) ja Saint Barthélemyn saaret (1785–1878) Karibialla."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Siirtomaa

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä