lauantaina 16.02.2013

Tällainen dokumentti on harvinaista herkkua yleensäkin.Ei suinkaan kaikilla paikkakunnilla ole saatu taltioitua tällaista materiaalia.Joten olkaamme kiitollisia ja hyvillään.
Mielestäni tässä nyt ei tarvitsisi ottaa nokkiinsa jostakin tietystä mielipiteestä tms. .Jokaisellahan on omat näkemyksensä asioista kuin asioista,ja jokainen saa ne julki tuoda.
Ja olen itsekin sitä mieltä,että todellakin tuo Varkauden kaupunkikuva on muuttunut siitä mitä se parhaimmillaan oli joskus 80-luvulla,ja ehkä vielä 90-luvullakin osittain.Eli porukkaa oli pilvin pimein,jopa ruuhkaksi asti.Näistä olenkin monille nykynuorille kertonut,ja ovat olleet ihmeissään.
Siispä noina vuosikymmeninä sai tai piti,ihan miten haluaa,jonottaa Kauppakadulla useita minuutteja autojonossa perjantai-ja lauantai-iltaisin,välillä jopa iltapäivisinkin.Joten kyllä se porukka tosiaan on vähentynyt.Ja varmaankin elämäntavat olivat hieman erilaisia siihen aikaan myös.Silloin liikuttiin yhdessä joka paikassa,ja ulkoiltiin paljon.Nykyisin nuoret enimmikseen ovat ja pysyvät sisätiloissa,ja valitettavasti käyttävät yhä enemmän ja enemmän päihteitä,myös huumausaineita.Ja ne ovatkin melkoinen vitsaus nykyisin jo Varkaudessakin,joka on todella surullista.Olemme menettäneet monia nuoria,tuttujakin, viime vuosien aikana,ja monissa tapauksissa mukana on ollut juuri huumeet,ja niihin liittyvä henkinen pahoinvointi.
Yhteisöllisyys on sitä,mitä itsekin kaipaa tänä päivänä tässä koko yhteiskunnassa.Tuolloin Varkaudessa oli mielestäni todella hyvä yhteishenki,jota en muualla ole vielä tavannut,en edes maaseudulla,vaikka sitä aina ylistetäänkin aiheesta.Päinvastoin,ainakin nyt tällä paikkakunnalla jossa asun,on tavallista etääntyneempää sakkia.Aina on puhuttu pohjois-karjalaisista tai karjalaisista ihmisistä,että olisivat niin mukavia,puheliaita ja ystävällisiä.Tänne muuttaessani joitain vuosia sitten en sitä vielä huomannut,mutta nyt viime vuosina vähitellen tutustuessani tähän erikoiseen "lajiin",olen suorastaan pettynyt,hämmentynyt ja järkyttynyt siitä,kuinka voi ihminen olla toiselleen niin etäinen,kuin myös kostonhimoinen,kateellinen ja kiero. Kieroudesta syytetään yleensä savolaisia,mutta se ei pidä alkuunkaan paikkaansa.On ihan tutkittu,että savolaisten kierous tulee puhetyylistä,murteesta,ja sen omasta kultturista,eikä suinkaan ihmisen itsensä kieroudesta.Tätäki asiaa olen joutunut täälläpäin Suomea korjaamaan,oikomaan ja puolustamaan,jottei edelleen jatkuisi tällaiset ikävät väärinkäsitykset.Täällä kun kaikki tuntuvat ottavan todesta mm. juuri tuollaiset vanhanajan nimitykset ja oletukset,ja sen perusteella sitten ihmistä kohdellaan.Sen olen itsekin karvaasti saanut kokea.Ja se on erittäin ikävää.
Joten Varkaus ja sen aidot ihmiset ovat aina olleet elämän suola.Siellä on mukavat,ihanat ja hyvät ihmiset tehty.Siellä sentään on osattu aina näyttää tunteitaan avoimesti,toisin kuin täällä "Zombielandiassa",jossa tunteita ei saa näyttää,eikä olla fyysisesti liian lähekkäin.Olen näiden ihmisten kanssa kuin eri planeetalta.Usein emme edes ymmärrä toistemme puhetta tai kirjoituksia,ja syy ei voi olla ainakaan pelkästään murteessa,koska se on melkoisen samantapaista.
Se,mikä totisesti ihmetyttää,on että jopa pienet lapset kasvatetaan monasti täällä etäisiksi.Ei juurikaan hellyyttä,sylissäpitoa.Äänenpaino ja puhetyyli on aikuismaista,tavallista, jopa monotonista puhetta.Aina kun itse olen vieraillut, tai työskennellyt, täällä asuvien lapsien lähellä,niin siitä ei ole hellyyttä puuttunut,ei edes sitä ns. lepertelyä.Mutta ei toki tarvitse enää ihmetellä,miksi kaikki on kylmiä täällä,jos jo pienestä pitäen malli annetaan.Sanoisin,että hyvin kapeakatseista poppoota tämän hetkisen asuinalueeni väestö.Eli Varkaus on paras!Sitä ei vie kukaan varas! ;) :D
Näistä asioista voisi kirjoittaa vaikka kirjan.Ehkäpä jonain päivänä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä