sunnuntaina 24.02.2013

Olipa melkoista katsottavaa! Kyllähän sen jo tietää, että laiminlyöntejä on olemassa, mutta tuo oli jo jotain ihan muuta. Tietysti yksityinen firma haluaa tehdä voittoa (kuka muka perustaisi firman, jonne menee kaikki rahat ja mitään ei jää käteen?), mutta pitäisikö sille olla laki, miten paljon sitä voittoa saa tehdä, kun se rahantulo näemmä sokaisee noin käsittämättömästi. Miten paljon meillä on tällaista? Tehdäänkö yksityisiin hoitolaitoksiin tarkastuksia niin, ettei niistä ilmoiteta etukäteen?

Tuottavuuden valossa ei ole vaikea ymmärtää myöskään kuntia, jotka pihistää aina ensimmäisenä vanhustenhoidosta, jos jostain pitää säästää. Isoin romahdus tapahtui silloin, kun kunnat saivat oikeuden päättää itse rahoistaan ja suunta on ollu alaspäin siitä saakka. Laatua vaaditaan, mutta joka vuosi puhutaan miten paljon budjetti taas on ylittynyt ja pitää säästää. Kuntien väliset erot on myös suuret, jos vanhus jossain kunnassa saakin hyvää ja laadukasta hoitoa, viereisessä kunnassa homma voi olla tyystin toinen, koska prioriteetit on jossain ihan muualla kuin vanhuspalveluissa.

Vanhuspalvelulaki on kauan odotettu ja toivottu, toivottavasti sitä myös vielä hiotaan paremmaksi käytännön kokemusten myötä eikä unohdeta taas vuosikymmeniksi. Toivon myös hoitajien avaavan sanaisen arkkunsa vanhusten puolesta, kertomalla näkemistään epäkohdista ja vaatimalla parannuksia. Ei tässä maassa hoitajalta työt lopu, vaikka jostain paikasta ilmiannon vuoksi saisikin lopputilin! Itse en voisi elää omantuntoni kanssa jos näkisin huonoa kohtelua ja laiminlyöntejä ja olisin hiljaa.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä