lauantaina 02.03.2013

Hei Anonyymi. Olet oikeassa siinä, että lisämunuaisen ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa melko samanlaisia oireita kuin CFS. Asiaa mutkistaa entisestään se, että ne ovat myös hyvin yleisiä CFS:ssä! Arviolta jopa puolet CFS:ää sairastavista naisista kärsii kilpirauhasongelmista ja lieviä lisämunuaisongelmiakin on tutkimuksissa löytynyt hyvin monilta. Myös esimerkiksi kasvuhormonin puutos on yleistä.

Itse kärsin CFS:n komplikaationa varsin vaikeasta aivolisäkkeen (ja siten myös lisämunuaisen) ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ne alkoivat kuitenkin hyvin äkillisesti vasta kun olin sairastanut CFS:ää jo 8-9 vuotta.

Aina kun CFS on julkisuudessa, kysellään, että voisiko se kuitenkin olla vain kilpirauhasen vajaatoimintaa (tai borrelioosia tai jotain muuta). Valitettavasti ei ole. Epäilemättä kuitenkin on ihmisiä, jotka saavat CFS-diagnoosin, vaikka kyseessä olisikin vain kilpirauhasen vajaatoiminta, koska se Suomessa diagnosoidaan usein niin huonosti.

CFS:n erottaa useimmista muista sairauksista yleensä voimakkaasti heikentynyt rasituksen sietokyky (ylirasitus voi heikentää oloa jopa viikoiksi ja kunto voi romahtaa jopa vuorokauden viiveellä) ja tyypillisesti (joskaan ei aivan aina) äkillinen infektioalku. Myös kuume, imusolmuketurvotus ja muut immuunijärjestelmän oireet, joita harvassa pitkäaikaissairaudessa esiintyy, ovat yleisiä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä