sunnuntaina 03.03.2013

Hei Autoimmuunipotilas. Jos oireesi alkoivat punkin puremasta, kyllä todennäköisesti taustalla on borrelioosi tai muu punkilta saatu infektio. Suomessa tehtävät borrelioositestit ovat valitettavan epäluotettavia, koska ne nojaavat vasta-aineisiin. Jos immuunijärjestelmä toimii huonosti tai borreliaspirokeetta piileskelee riittävän hyvin, ei vasta-aineitakaan löydy. Jotkut ovat joutuneet menemään ulkomaille asti saadakseen kunnon testit ja diagnoosin. Itsekin tein testit Saksassa (koska hollantilainen lääkärini epäili minulla vahvasti borrelioosia), mutta minulla ei borreliaa löytynyt.

HYKSin infektiopolilla osataan kohtuullisen hyvin tutkia ja hoitaa borrelioosia (vaikka ei heilläkään mitään kunnollisia testejä ole käytössä, mutta voisit saada empiirisesti antibiootteja) - muiden sairaanhoitopiirien tilannetta en tunne. Suomen Borrelioosiyhdistyksellä on foorumi, josta voi kysellä.

Punkeilta voi tosin saada myös muita infektioita, kuten mykoplasman, joka aiheuttaa usein CFS-tyyppistä oireistoa. Se on yhdistetty nivelreumaan ensimmäisen kerran jo 1900-luvun alkupuoliskolla, 30- tai 40-luvulla, mutta yhteys on edelleen kiistanalainen... Valitettavasti mykoplasmatestitkin ovat usein epäluotettavia. Myös myosiitit on joskus yhdistetty mykoplasmaan ja jotain väitteitä löytyy myös yhteydestä SLE:hen.

Monella "punkkipotilaalla" on useita eri kroonisia infektioita, mikä tekee asian selvittämisestä ja hoitamisesta hankalaa. Mykoplasmaan ja borrelioosiin tehoavat usein samat antibiootit, jotkut punkki-infektiot taas ovat alkueläimiä. Jos autoimmuunisairaudet ovat vaivanneet vuosia, en tiedä saako niitä enää parantumaan antibiooteilla, vaikka laukaisijana olisikin ollut infektio. CFS:n hoidossa käytetty pieniannoksinen naltreksoni tehoaa kyllä erinomaisesti myös autoimmuunisairauksiin.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä