keskiviikkona 15.05.2013

Mielestäni kyse on paljosta muusta(kin), kuin huonosta aineksesta, joka tuli poistaa. Tutkija Vesa Puuroselle ja ohjelman tekijöille toimittamissani maakunta-arkiston itseäni koskevissa papereissa minua luonnehditaan useissa kohdin:: "Älykäs, vaikeasti hallittava, johtajatyyppi." Vaikeudet lisääntyivät, kun olin käynyt itsepuolustukseksi isäni kimppuun. Hän koki arvovaltansa menneen ja hylkäsi minut lopullisesti. Viranomaiset asettuivat mielellään samalle kannalle, koska "älykkäänä, vaikeasti hallittavana johtajatyyppinä" olin heidän mielestään huono esimerkki "muille" - lastenkotiin! Kun dokumentissa kerron vaikeista tunteista ja tapahtumista seurauksineen, tarkoitan hetkiä jolloin perhe ja yhteisö hylkäsi hyväksyntää hakevan jäsenensä.

Kodin ja viranomaisten toiminta ei ollut kovin fiksua. Heidänhän olisi itsestään tullut tietää, että älykkäät johtajat aniharvoin ovat itse helposti hallittavia! Olisi tullut keskustella, neuvotella ja sopia asioista siten, että kaikilla olisi ollut tila oman elämänsä sankarina. Ei keskusteltu eikä neuvoteltu. Hyväksynnän sijaan päätettiin ottaa "luulot pois" lapselta, joka kuvitteli olevansa Jotain! Lastenkodissa kuitenkin tajusin, että selviytyisin. Olen aina ollut sosiaalinen ja touhunnut mielelläni ihmisten kanssa. Parin kunnon laitostappelun jälkeen otin paikkani koulukodissa ja tulin toimeen toisten poikien kanssa. Omanarvontuntoinen mieli- ja väkivallan alle alistumaton mielenlaatu piti järjissään henkilökunnankin suhteen. Mainittu asenne on usein tehnyt minusta "kelvottoman", mutta kestän sen.

Mielestäni luonnehdinta "heikosta aineksesta", jotka tuli "tuhota" on jo lähtökohtaisesti väärä. Se on kestämätön ja samaa olemusta kaikkien muidenkin vastaavien tuhoamisperustelujen kanssa.

severi

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä