keskiviikkona 22.05.2013

Toimitin jo vuonna 2002 allaolevat tiedot Sosiaali- ja terveysministeriöön sekä sen ylläpitämälle Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan keskustelu-sähköpostilistalle. Samalla ilmoitin, että poikien nimet ja syntymäajat, sekä rangaistukset täytäntöönpanneiden tiedot on saatavissa allekirjoittaneelta, jos joku haluaa asiaa tutkia. Juttu sai aikaan syvän hiljaisuuden. Ainoa vastaus tuli eräältä naiselta - Italiasta! Toivottavasti vielä elossaolevat koulukotilapset, myös kyseisessä koulukodissa olleet ja kärsineet, saavat nyt sen huomion, joka heille olisi kuulunut jo kauan sitten. Jos joku tunnistaa itsensä, tai jollain on muuta tietoa päiväkirjan kertomasta, niin ota yhteyttä Varastettu lapsuus-dokumentissa esiintyvään tutkija Vesa Puuroseen, tai dokumentin tehneeseen Ari Lehikoiseen: ari.lehikoinen@yle.fi. Heille allaolevat tarinat ja jutuissa esiintyneiden poikien tiedot olen toimittanut jo aiemmin. Rangaistuspäiväkirja kertoo dokumentissakin mainitun Leppäniemen oloista ja elämästä siellä.

severi

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta - Man-sähköpostilista
www.tane.fi/fi/jaostot/miesjaosto/man‎

07.Nov.2002.

Olen saanut joskus haltuuni erään koulukodin rangaistuspäiväkirjan, jonka merkinnät ja tarinat sijoittuvat 60-luvulle. Valitsin tähän muutamia lyhyitä. Jutut ovat muuten alkuasussaan, jätän vain pois poikien nimet ja syntymäajat. Haluan osoittaa, kuinka laajalti ruumiillinen kuritus ja siitä vaikeneminen on hyväksytty virallisestikin tässä maassa. Tämä olkoon samalla huomionosoitus laitoksessa kerran olleille pojille. Jos heidänlaisensa ja "kurissa kasvaneet" yleensäkin saavat elämänsä eheytymään kokemustensa jälkeen, niin onko se heidän itsensä vaiko kasvatuksen ansio?

Eduskunnan oikeusasiamiehen näkemys rangaistuksista 24.6.1964 ilmenee merkinnästä: "KÄVI EDUSKUNNAN OIKEUS-ASIAMIES.
Hän muistutti, että jokaiseen rankaistukseen pantaisiin selvästi ikä!"

Sitten asiaan:
14.2. K. R. ulkona lumityössä häntä alkoi työ ("vituttaa") kuten hän sanoi.
12.2. koppiin lämmittelemään
14.2. vapautuu kopista
Koulukodin johtaja

T. R. Synt. 20.2. -
Alkoi huutaa kopissaan, VERTA. Todisteli, että on syyllinen yövartijan pahoinpitelyyn, siten että teki lyöntiin käytetyn pampun. Sai 10 lyöntiä vitsoilla rumasta käytöksestään virallista kuulustelijaa kohtaa.
Koulukodin johtaja

KARKURIT
R. T. Ikä 16 v.
I. T. A. Ikä 15 vuotta.
Ruumiillinen rangaistus.
Yllä merkityt oppilaat karkasivat perjantaina 28.4. kouluvälitunnin aikana. Välitunti venyi poikkeuksellisen pitkäksi (40 min.) sen vuoksi, kun L:n tuli valtion polttopuu- ja lämpötarkkaaja ja hänen kanssaan neuvottelu kesti kattilahuoneessa kerrotun ajan.
Oppilaat käyttivät pakotienään muuria vasten nostettua punnusta ja nurkan ulkonevaa. Ylittäen tällätavoin muurin ja pakenivat. J:sta kutsutun koiran avulla palautettiin oppilaat samana päivänä. Ehtivät kuitenkin tällä matkallaan M:n metsämaastoon.
Syy: T: Kun on niin pitkään ollut laitoksessa, sekä L:n uhkaukset.
A: Vain meneminen, kun V. kysyi, että pelkäätkö mennä ja myöskin L:n pelko.
Oppilaat T ja A saivat kumpikin piiskat 10 lyöntiä vitsoilla ja koppirangaistus.
Alkaa 28.4., päättyy, 3.5.
Koulukodin johtaja
Paikalla: R. , P. ja P. S

3.3.-64
S. A.I. s. -
S. A. I. valimossa ei totellut valvojaa, vaan kielloista huolimatta lähti viemään valsseja pajalle,
vaikka asia ei hänelle kuulunut, eikä häntä oltu siihen käsketty.
Rang.
Koppiin 3.3.64 illalla
Vapautuu 5.3.64 aamulla
Koulukodin johtaja

7.2.
P. S. Sunnuntaina heti aamuherätyksen jälkeen (klo 9.00) huomasin makeispaperia kaikkialla. Paperit kehoitin ottamaan pois, mutta kenellekkään ei asia tuntunut kuuluvan. Joten annoin tehtävän heille joille lauantaina ostin kyseissä olevia makeisia. Ja näin asia saatiin järjästykseen.
Vaikka sunnuntaina nukutaan aina klo 9.00 saakka, ei pitkästä yöstä huolimatta S. päässyt ylös. Joten piti K. kaksi kertaa huomauttaa S. noususta.
Toin mukanani tukanleikkuukoneen, koska saunan jälkeen on hiukset puhtaana ja miellyttävämpi leikata, mutta kun kehoitin poikia leikattavaksi ei kukaan aikonut tulla. Täytyi alkaa kutsua nimeltä.
Ja näin vaikeasti leikkaus pääsi alkuun (pitkätukkaisuus on kuulemma muotia) S. kehoittaessani leikattavaksi kuului hänen kopistaan vastauksena hevosen naurua ja valtavaa yskimistä. Melkoisen onnetonta tylsäntuntuista mielenosoitusta. Kaikesta rumasta käytöksestä on päästävä ja niin S. muistutetaan, annetaan kopissaan miettiä 2 vrk..
Rangaistus alkoi 7.2. kello 9.00
päättyy 9.2. klo 10.00
Koulukodin johtaja

5.2.
Tutkimusten ja kurinpidollisten järjästelyjen yhteydessä ilmeni asioita joita ei voida hyväksyä, seuraavien oppilaiden kohdalla:
Oppilas R. T. ikä 14v, 3kk.12 pv.
Syy: On sotkenut housunsa ja jättänyt ne oppilas R. L. kämppään kieltäen koko ajan tekonsa, mutta tunnusti, kun asia todistettiin tarpeeksi selvästi.
Otti eräänä päivänä paloletkun ja leikki sillä kastellen niin, että vesi valui alakertaan. Aiheuttaen täten vahinkoa. Sinä päivänä hän jätti oman työnsä kokonaan tekemättä.
On kovin kovaääninen ja leuhka, sekä arvostelee joka asiaa omalta kannaltaan, joten vaikuttaa asiain kulussa laitoksessa häiritsevästi. Kiellot eivät viimeaikoina ole häneen tehonneet, on tehnyt niinkuin on halunnut.
On siivotessaan särkenyt koppien tähystys-ikkunoita.
Oppilas V. K. Ikä 15v. 10 kk. 1 pv.
Syy: Oppilas T. valitti, että oppilas K. kiusaa ja tukistelee häntä jatkuvasti.
K. itse tunnusti tekonsa ja kertoi samalla, että oppilas N. on myöskin sellainen kiusaaja ja aina valmis lyömään. K.on viimeaikoina ollut hyvin tyytymätön kaikkeen, esim. työtä ja koulua on ollut liikaa, mutta tupakkaa ja vapaa-aikaa liian vähän. Kun häneltä kiellettiin tupakka kokonaan, on hän jatkuvasti myrrännyt ja vedonnut huonotuulisuutensa johtuvan juuri siintä, kun hänelle ei anneta tupakkaa.
V. N. Ikä 15 v, II kk, 12 pv.
Syy: Paitsi edellä kerrottua pienempien kiusaamista, on hänen puheensa hyvin leuhkaa tyyliä. Kaikessa hän on sellainen "vetkuttelija" ja niin äärettömän laiska.
Huom. T. makaillut vuoteessa ilman lupaa. Otettu pois patja häneltä. On salatupakoinut oman tunnustuksensa mukaan.
Edellämainituista syistä, sekä T. ja K. kohdalla lisäksi sen vuoksi, että pojat kohta lähetetään
takaisin varsinaiseen kasvatuspaikkaansa, että he siellä muistaisivat olla tyytyväisiä ja sopeutuvia
on edellämainittuja rangaistu seuraavasti:
R. T.; 6 kertaa vitsaa ja eristystä 2 vrk.
V. K.: 9 kertaa vitsaa ja eristystä 2 vrk.
V. N.: Eristystä 4 vrk.
Rangaistuksen antoi omakätisesti
Koulukodin johtaja
Rangaistusta annettaessa oli läsnä R.

9.3.
R. E. A. H
Syy: Oli tehnyt rautalangasta tiirikan, jolla availi kanslian ovea tarkoituksella saada tupakkaa. On myöskin laiminlyönyt siivouksen käytävällä.
10.3. Ruumiillinen rangaistus 7 raippaa, sekä 1 vrk. erill. koppia.
Rangaistuksen määräsi
Koulukodin johtaja
Paikalla E. R.

14.1.
H. karkasi Jyväskylän raastuvanoikeudesta saattajaltaan. Hänet saatiin kiinni.
Rangaistus: sai valita 4 vrk. eristystä tai vitsarangaistuksen kertaa 10. Valitsi vitsan.
Tukka leikattiin.
Koulukodin johtaja

10.4.
S. L. valimossa klo 15.00 aikaan hyökkäsi oppilas S.valvoja K. päälle ja yritti lyödä sullomisraudalla K. minkä kuitenkin valvoja S. ehti estää.
L. S. kieltää kaiken ja jatkuvasti toistaa asiaa, ettei hän käy kenenkään päälle ellei ensin hänen päälleen hyökätä. Eikä tunnusta minkään olevan, niin kuin todellisuudessa pitäisi.
L. S.syytetään seuraavista rikkomuksista:
1. Kieltäytyi tottelemasta valvoja K.
2. Uhmasi valvojaa, näyttäen mieltään ja ollen koko oppilasjoukolle huono esimerkki.
3. Yritti estää valvojaa työssään, ryhtyen hänen kanssaan ilmi tappeluun ja käyttäen aseenaan sullomisrautaa mikä käydessään olisi voinut tappaa.
4. Vastusti hurjalla raivolla ja ilmitappelulla valvojia K. ja S. heidän tuodessaan L. S. rauhoittumaan.
11.4. Rangaistus. Ruumiillinen kuritus vitsalla 10 lyöntiä.
Omakätisesti rangaistuksen antoi
Koulukodin johtaja
Rangaistusta edelleen:
Tukka leikataan,
tupakka kielletään,
vastustelusta vähennetään ruokaa,
lukeminen pois,
12 vrk. erillistä koppia
Rangaistus alkoi 10.4. päättyy 21.4.
Koulukodin johtaja

16.2.
A. luvatta tupakalla.
Tupakit kuljettanut isänsä 15.2. illalla kun kävi tapaamassa poikaansa.
Isälle tehty selko, ettei A.ole tupakka lupaa, koska hän ei ole täyttänyt 16 vuotta, mutta tästä huolimatta hän toi silti pojalle tupakkaa.
Rangaistus: Tupakit takavarikoitiin.
Koppirangaistus alkaa 16.2. -64
Vapautuu 18.2. -64
Koulukodin johtaja

10.3. R.. L.
Syy: Valimossa oleva tasoitesekoittaja huomattiin 9.3 illalla rikotuksi siten, että johto oli poljettu liittimestä irti ja oli samalla myöskin yksijohto katkennut.
10.3. Aamulla kun tiedusteltiin kuka oli vahingon aiheuttaja ei saatu vastausta.
Kaikki pojat olivat kuulusteluja varten kopissa ja kuulusteluja jatkettiin iltapäivään. Tällöin vasta R. tunnusti tekonsa.
10.3. Rangaistus.
Epärehellisten todistelujen vuoksi ja vahingon salaamisesta. Saa R. L. kouluajallaan mennä valimoon sekoittamaan betonimassaa käsin. Kone korjataan vasta ensiviikolla.
Rangaistuksen määräsi
Koulukodin johtaja
Toimeen antaja E. R.

8.10.
K. J. ikä 15 v.
Vastusti valvoja L. kun hän kehoitti roska astian tyhjentämään.
Rang. 4 vrk. omaa koppia.
Vapautuu 11.10.
Koulukodin johtaja

28.4.
E. O. L. Ikä 16 v.
S.P. Ikä 17 v.
R.V. Ikä 15 v.
Yllämerkityt oppilaat olivat samalla välitunnilla kuin karkurit, mutta eivät sanoneet tietävänsä mitään heidän lähdöstään, vain V. kertoi omalta kohdaltaan totuuden.
P. sitäpaitsi alkoi sopimuksen vuoksi L. kanssa kieltää kaiken esittäen oikein hölmöä ja tietämätöntä kysyen monet kerrat: "Anteeksi en käsitä mistä on kysymys ja mihin pyritään."
Vasta sen jälkeen hän alkoi puhua totuutta, tai ainakin läheltä sitä, kun sai jonkun kerran vitsoja.
Kun alettiin taas keskustelu alkoi hän kieltää ja kiertää tosiasioita sekoittaen ne mahdollisimman mutkikkaaksi. Sai jälleen vitsaa, tämän jälkeen hän puhui asiat niin kuin ne olivat.
............................................................

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä