perjantaina 24.05.2013

Pätkä eräästä pitkästä Järvilimnnassa tehdystä luonnearvioinnista. "Ei pyri johtoon, arvojärjestyskokeen määräämä status ylittää fyysiset edellytyksensä. Kokeen perusteella, joka suoritettiin välittömästi Järvilinnaan tulonsa jälkeen - kolme kuukautta myöhemmin suoritetusta kokeesta ilmenee, että on fyysisiin ominaisuuksiinsa ja ikäänsä nähden saavuttanut tavattoman korkean statuksen ollen koko populaation kolmas." Minkälaisesta kokeesta oli kyse, ei selviä, mutta "populaatio"-ilmaus on paljastava. Se myös selittää joitain selittämättömiä päivittäisiä tuntemuksiani Järvilinnassa, joita tänä päivänä luonnehdittaisiin aivopesuyrityksiksi.

Me elimme, asuimme ja nukuimme ahtaasti. Vain hetkittäin ulkoillen, ulkotyötä lukuunottamatta - lomaa ei koskaan. Olimme kuin laboratorioon vangitut. Meitä tarkkailtiin ja testattiin yötä päivää ja tehtiin erilaisia psykologisia ja fyysisiä kokeita.
Itse jouduin Järvilinnaan tultuani luopumaan myös nimestäni. "Sain" uuden nimen heti kansliassa, kun tulin taloon, "koska talossa jo on nimiseni poika!" Se tuntui siltä, kuin talon verkkarivirkapuvun rintaan olisi painettu vankinumero, joka oli sen jälkeen kutsumanimeni. Koko laitosajan tuntui kuin vieras ihminen olisi muuttanut nahkoihini. Kirjeet tulivat "vanhalla" nimelläni, mutta kaikkien kirjeet avattiin ja luettiin. Entistä minääni kiellettiin kirjoittamasta eräille ystäville, koska johtaja ei kelpuuttanut heitä. Järvilinnan johtaja oli etäinen toimija ja tarkkailija, jonka kanssa puhuin vain kahdesti koko Järvilinna-aikanani. Johtajalla ei ollut hiventäkään ymmärrystä tunteiden kirjolle, eikä ylipäätään erilaisuudelle. "Vieras" kulttuuri ja "vieraat" lapset olivat hänelle oikeasti vieraita! Hänen vaimonsa hoiti palikkatestit ja kaiken "kenttätyön" - toimistossaan. Toimistonsa ulkopuolella hänkään ei poikien kanssa jutellut.

Juttelin äskettäin erään Järvilinnassa ja Kotiniemellä olleen miehen kanssa. Hän muisti ensimmäiseksi Järvilinnan mielivaltaisen ilmapiirin ja poikien epäoikeudenmukaisen kohtelun lauantain varustarkastuksessa. Tarkastus oli johtajan ja henkilökunnan mielivallan ja kiusanteon juhlahetki. Periaatteessa lauantain olisi pitänyt olla vapaapäivämme, mutta sen sijaan käytimme siitä osan varusteidemme puhdistukseen. Säntillisesti valvojan vahtiessa harjasimme taskujen pohjilta nukatkin, sillä muutahan siellä ei voinut olla, koska kaikki oli riistetty. Sitten viikkasimme ja laitoimme varusteemme ojennukseen yläkerran salin lattialle ja itse asetuimme luomuksemme taakse sotilasasentoon. Sen jälkeenkin tarkastus oli kiusanteon ja mielivallan riemua henkilökunnalle sekä tarkastusta tarkkailemaan saapuneelle johtajalle. Jos kaksi poikaa läpäisi tarkastuksen ongelmitta, niin se oli tarkoitettu vain korostamaan kaikkien muiden epäonnistumista. Poikia puukotettiin riittämättömyyden tunteella ja tarkkailtiin osuman saaneiden kitumista.

Johtaja osallistui aikanani henkilökohtaisesti vain yhteen testiin, kikkelirefleksitestiin. Eräänä iltana vuorotellen astelimme johtajan ja hänelle läheisen hoitajan eteen, nostimme paidan ylös ja venytimme verkkahousujen vyötärönauhasta niin, että tutkijapari saattoi kurkistaa housuihin. Sitten tuli yskäistä! Tutkijapari havainnoi, vilkaisi toisiinsa, nyökytteli ja hieman hymyili, tai sitten ei, kuten me pojat keskenämme asiasta juttelimme. Tutkijapari suoristautui ja hoitaja kirjasi käsivarrelleen nostamaansa kansioon jotain, jota ei kerrottu. Sitten seuraava poika.
Järvilinnassa oli nauru kortilla, mutta tästä pompputestistä naurut yskittiin vielä monena päivänä myöhemminkin.

Järvilinnan sekä Leppäniemen johtajat olivat aikanaan hyvinkin arvostettuja johtajia. Jos he olivat parhaasta päästä, niin kuinka heikoilla muut sitten olivatkaan.

Luin Darwinini jo Keravan nuorisovankilassa. Järvilinnan "populaation" arvioijan uskon ajattelevan darwinistisesti korkeintaan: "Kaikkihan me eläimistä polveudutaan - paitsi minä!"

severi novala

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä