tiistaina 20.08.2013

Suuret ikäluokat läksi suunnistamaan aikoinaan oman elämän rastille kuin Jukolan yöviestin yhteislähdössä. Työtä riitti olla jopa useammassa paikassa yhtä aikaa. Rakennettiin omaa ja vierasta. Esko Rahkosen "Syvä kuin meri" -tango soi tunnelmaa tiivistäen. Naitiin, ostettiin kaikki, mikä oli halpaa ja tarjouksessa, ja se mikä saatiin osamaksulla - se tiesi ongelmia myöhemmin. Keskioluen vapautuminen siihen saumaan oli "Tuokaa bensaa, koulu palaa!" Laittomat päihteet, kuten hasis, lisäsi jännitystä (seksi)elämään. Syntyi moni todellinen salattu elämä. Väsymys sekä talous- ja (päihde)ongelmat alkoivat näkyä. Seksuaalista vapautta ja vaurautta seurannut rekyyli oli armoton.

Erottiin. Perheiden hajoamista seurasi usein omaisuus-, huoltajuus- ja elatusapumaksuriitoja. Oli mustasukkaisuutta ja kovia riitoja lapsista. Lasten mahdollisesta alkuunpanijasta riideltiin. Vapaa kasvatusihanne muuttui välinpitämättömyydeksi ja hylkäämisiksi. Erossa lapset määrättiin lähes poikkeuksetta äidille ja isä maksamaan. Lapsi ymmärsi, että hänestä riideltiin, mutta ei sitä miksi. Maksamattomat elatusapumaksut johtivat monien kohdalla ulosottoihin ja lopulta työlaitospäätöksiin. Työlaitospäätökset olivat epäoikeudenmukaisia useallakin tavalla. Varakasta ne eivät koskeneet lainkaan ja varattomatkin leimattiin maksupinnareiksi, joten työlaitokseen vaan! Heikkoa ainesta! Arvostettu työntekijä ja perheenisä oli äkisti täysin tyhjän päällä. "Viikonloppuisästä" tuli symbolinen biisi asioille ja pubien kanta-asiakasisille. Moni tyhjän päälle pudonnut alkoi ryypätä eikä toipunut koskaan. Vaikka työlaitoksiin laitto lopetettiin "perhepinnareiden" osalta, niin sitä jatkettiin edelleen "irtolaislakina", joka jahtasi viimeiselle rannalle asunnottomiksi ja alkoholisteiksi jääneet "viikonloppuisät"!

Sama yhteiskunta, joka oli laittanut lapsia koulukoteihin, laittoi nyt seuraavan sukupolven lapsien isiä työlaitoksiin. Eikä vain koulukodeista palanneita, vaan myös niitä, jotka säästyivät "kunnon poikina" ensimmäisestä laitosaallosta!

severi

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä