perjantaina 03.05.2013

Olen perehtynyt eläinten oloihin, teurastamiseen ja "hyvinvointiin" tuotanossa, ja kokonaisvaltaisen katsauksen jälkeen oli erittäin helppoa siirtyä vegaaniksi kertaheitolla.

Veganismi mielletään hankalaksi, vaikeaksi ja kummalliseksi - mutta sitä se ei todellakaan ole.

Tiedonpuute ja ennakkoluulot, sekä ruokaproganda (ruoka-ohjeeet, kokkiohjelma, kauppojen valikoimat, jotka lähestulkoon aina pohjautuvat eläinperäisten aineiden käyttöön ) vain saavat terveellisen ja eettisen ruokavalion vaikuttamaan vaikealle. En ole mikään teini, vaan keski-ikäinen nainen ja kiitos nykyisen ja elämänikäisen ruokavalioni, syön terveellisemmin, monipuolisemmin kuin koskaan, ja nautin ruoasta ja ruanlaitosta. Syön edelleen ihan kaikkea, mutta korvaan vain eläinperäiset kasvisvaihtoehdoilla.

Toivoisin, että eettisyyden ohella ja eläinten kärsimyksien ohella huomioitaisiin myös terveysnäkökulmat - kasvisperäinen ruokavalio on kiistatta terveellisempi - ja kattavimmat tutkimukset (China Study jne.) ovat selkeästi osoittaneet tämän.

Uskon, että jos ja kun ihmiset kunnolla perehtyisivät ja saisivat tietää miten tuotantoeläimet elävät, niin Suomessa kuin muualla, niin aika monen olisi helppoa vähintäänkin ainakin vähentään lihan - ja maituotteiden käyttöään. Eläimet ovat tuntevia, ajattelevia ja tiedostavia - tämä ei ole mikään maallikon käsitys, vaan myös nykytiede sen on vahvistanut.

On hyviä tiloja ja pitäjiä, mutta järkyttävän paljon epäkohtia. Näistä ei media turhan paljon tee juttuja, sillä onhan ruoantuotanto, ruokabisnes, yms. valtavan iso bisnes - ja HK, Atria, Valion ym. valtavia liikeyrityksiä, joiden liikevaihdot ovat valtavia. Maatalousjournalismi köykäistä Suomessa(kin), ja esim. kouluopetuksessa ei eläimiä juuri käsitellä vaikka niiden käyttö maataloudessa, turkistarhauksessa, koe-eläiminä, nahan ja turkisten tuotannossa, viihdekäytössä eli siis talouden pelinappuloina on valtavaa - mutta siinä myös selitys, miksi näin on.

Olisi aika jo saada ensimmäinen vegaaninen kokkausohjelma tv:n, osaamista ja tietoa on täällä meiläkin - olisi hienoa, kun olisi viimein aidosti ja oikeasti "Ruokaa Rakkaudella" - ohjelma.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä