sunnuntaina 23.06.2013

Stora Enson toimintaan ja kirjanpitoon vähänkin perehtyneet ovat pitkään tienneet, että siinä on paljon mätää.

USA:n tappioiya yritettiin viimeiseen asti peitellä, jopa tehtaiden myymisen jälkeen. Kuten dokkarissa kerrottiin, Karvinen esitteli yhtiökokoukselle aivan pokkana muunnellun laskelman tappioista. Muka vain 2 miljardia, kun oikea summa oli ehkä 4 mrd.

Yhtiö on jäänyt kiinni kirjanpitorikoksesta, mutta vain tilintarkastajalle annettiin huomautus. 2009 kävi ilmi, että yhtiö oli kuuden vuoden ajan ostanut takaisin omia osakkeitaan 1,5 miljardin summalla kirjaamatta niitä jakokelpoisista varoista maksetuiksi.

Suuret pääomasiirrot Ruotsista nälyvät suoraan tilinpäätöksista - ei tarvitse kuin etsiä ne käsiin ja laskea. Tytäryhtiön kiinteästä omaisuudesta myytiin noin puolet - mm. arvokas vesivoima. Rahat siirrettiin suoraan voittovaroiksi emoyhtiöön ilman että omaisuuden supistuminen olisi näkynyt taseessa. Tätä tyhjästä tehtyä rahaa on jaettu omstajille vuosien ajan, mutta sitä on edelleen taseesssa. Ruotsin tyttäryhtön tasearvo on lähes sama kuin 2000.

Tämä kaikki on ollut nähtävissä kirjanpidossa. Tilintarkastajat, yhtiön hallitus, Finanssivalvonta, Patentti- ja rekisterihallitus ovat antaneet sen tapahtua. Osa on tiennyt, suuri osa ei ole joko ymmärtänyt mitään tai ei ole uskaltanut puuttua.

Saas nähdä, onko tämä niitä liian isoja rikoksia, joita ei voida myöntää tapahtuneen, koska Suomen mainekin kärsisi. Pienten fiirmojen toimintaan puututaan joskus hyvinkin hanakasti, mutta isoilla on ystävänsä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä