tiistaina 12.11.2013

Mistähän "tietolähteestä* tämä mölö- nimimerkkki on tämän yritelmänsä mölissyt?

Vuonna 1986 Lennart Merestä tuli Helsingin yliopiston kunniatohtori. Meri oli Viron Laulavan vallankumouksen johtohahmoja. 1989 hän perusti Viron instituutin, minkä varjolla hän alkoi jo luoda pohjaa itsenäisen Viron ulkopoliittisille suhteille ja 1991 hänestä tuli itsenäisen Viron ensimmäinen ulkoministeri. Välissä hän toimi myös lyhyen aikaa Viron Suomen-suurlähettiläänä.
Vuonna 1992 Viron parlamentti valitsi Isänmaaliiton ehdokkaana olleen Meren presidentiksi. Kansanvaalissa hän oli saanut 30 prosenttia äänistä, mutta koska kukaan ehdokkaista ei saanut puolia äänistä, valinnan teki parlamentti. Vuonna 1996 hänet valittiin toiselle kaudelle. Vuonna 2001 hän ei enää voinut asettua ehdolle, koska perustuslaki salli vain kaksi kautta. Meren presidenttikaudella venäläisjoukot poistuivat Virosta. Hän ajoi myös voimakkaasti Viron liittymistä Euroopan unioniin ja Natoon. Hän puuttui voimakkaasti myös sisäpolitiikkaan.
Vuosina 2002–2003 Meri oli Viron hallituksen edustaja Euroopan tulevaisuuskonventissa. Hän jatkoi maailmanpolitiikan seuraamista myös presidenttikautensa jälkeen. Hänellä oli läheiset suhteet muun muassa tšekkiläiseen Václav Haveliin, joka myös oli kirjailija ja myöhemmin presidentti.
Lennart Meri puhui äidinkielensä viron lisäksi viittä kieltä: suomea, ranskaa, saksaa, englantia ja venäjää. Hänen kielitaitonsa teki hänet ja hänen kansansa tunnetuksi maailmalla vakuuttaessaan Viron länsimaalaisuutta ja eurooppalaisuutta. Muiden vastaitsenäistyneiden Baltian maiden johtajat eivät nimittäin osanneet vieraana kielenä kuin venäjää.

http://www.tuglas.fi/index.php?id=329

http://fi.wikiquote.org/wiki/Lennart_Meri

http://www.kulleraig.com/lennart_meri.html

http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68968&contentlan=1&culture=fi-FI

http://jumalasuomi.tripod.com/meri.htm

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä