lauantaina 08.02.2014

Hieno ohjelma osui asian ytimeen. Meillä olisi korkea aika käsitellä asioita ilman paatuneita, syvälle juurtuneita ajatuksia ja antaa tilaa elämää parantavalla ajattelulla, vaikkakin se jouduttaisi väistämätöntä kuolemaa, ottae kuitenkin huomioon yksilön yksilölliset tarpeet, kuolemankin kohdatessa.

Koko terveyden- ja sairaanhhoiton lähtee vielä tänä päivänä valitettavasti siitä byrokratialähtöisestä hoitotavasta, jossa määräävänä tekijänä on totutut rutiinit ja valtava koneisto , joka tukee hoitolaitosten omaa etua,rutiineita ja toimintatapoja Jos joskus pääsisimme tilanteeseen, että jokainen ihminen olisi yksilö ja saisi parhaan mahdollisen hoidon ja tuen peilaten niihin who:n teeseihin , joita opiskelijat tankkaavat sairaanhoito- ja lääkäri koulutuksessa, voisi jokainen yksilö luottaa nykyiseen hoitojärjestelmään ja saisi asiakaslähtöisen hoidon myöskin lähellä kuolemaa.

On järkyttävää, että kolmannen sektorin pitää herättää päättäviä tahoja mm. inhimilliseen saatohoitoon, kuten nyt tapahtuu keräyksen muodossa. Kiitos kuitenkin em. tahoille ”ravistelusta", ehkä tätä kautta saadaan kuitenkin jotain tehtyä asian suhteen, joka pitäisi olla päivänsevä: kivuton, kunniallinen kuoleminen. Saattohoitopaikkoja oli vielä 90-luvulla monissa suuremmissa kaupungeissa, mutta toiminta on hiipunut varojen puutteeseen.

Eutanasia ei ole vaihtoehto, vaan viimeinen oljenkorsi ohjelmassa esitellyissä tapauksissa, jolloin yksilö saa arvokkaan lopun. Jokaisen tulisi tehdä itselleen hoitotestamentti, jossa kielletään kaikki elämää ylläpitävä toiminta tapauksissa, jossa parantuminen ei ole mahdollista ja tehostettu hoito toisi vaan aikaavievää ja onnetonta tuskaa ja eutanasia pitäisi sallia yhtenä hoitomuotona yksilön viimeisinä hetkinä.

Onneksi on jo sellaisiakin lääkäreitä, jotka antavat yksilön itse päättää oman passiivisen eutanasian eri muodoissaan. Valitettavasti vain nuoret lääkärit ovat saaneet siihen liian vähän opetusta - ja se asia olisi pikimiten korjattava. Empaattinen hoitotapa kunniaan ! Kunniottava asenne kaikkiin ihmisiin, pitäisi olle hoitoalalla työskentelevien tärkein johtotähti!

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä