William Shakespeare: Macbeth (1603…1606)
Julkaistu tiistaina 05.06.2012 0 111
William Shakespearen valtakausi on jatkunut vuosisatoja. Hänen tekstinsä ovat Raamatun jälkeen maailman siteeratuimpia. Alexandre Dumas vanhempi totesi aikanaan: ”Jumalan jälkeen Shakespeare on luonut eniten”.
William Shakespearen lapsuudesta ja nuoruudesta ei tiedetä paljoa. Hänen kerrotaan syntyneen menestyvän nahkurin perheeseen pieneen Stratfordin maalaiskylään keväällä 1564. Parikymppisenä, kolmen lapsen nuorena isänä, William lähti etsimään vaurautta Lontoosta ja jätti perheensä pikkukylään. Kaupungissa hän ajautui teatteripiireihin: ensin näyttelijäksi ja myöhemmin myös näytelmäkirjailijaksi.
Shakespearesta ei ole säilynyt yhtään varmasti aitoa muotokuvaa, päiväkirjaa, kirjettä tai muistiinpanoa. Kaikki kuusi säilynyttä nimikirjoitusta on kirjoitettu eri tavoin. Jotkut tutkijat epäilevätkin, ettei yliopistoa käymätön, luku- ja kirjoitustaidottomien vanhempien maalaispoika ole voinut kirjoittaa näitä nerokkaita näytelmiä. On niitäkin, jotka pohtivat, oliko hän mies vai nainen, tai onko kirjat kirjoittanut yksi vai useampi ihminen. Joka tapauksessa meidän päiviimme asti on säilynyt noin 40 William Shakespearen nimissä kirjoitettua näytelmää.
Shakespeare-tuotannon yhteiskunnallinen vaikutus on kiistaton. Hänen näytelmiään ovat käyttäneet työssään innoittajana ja jopa tutkimustensa tukena niin Sigmund Freud, Karl Marx kuin Friedrich Engels. Marxille ja Engelsille Shakespeare oli myös esteettinen ja taiteellinen esikuva.
Shakespearen lukuisat, suositut kuningasnäytelmät perustuvat sekä kansantaruihin että todellisiin kertomuksiin hallitsijoista, sodista ja valtataisteluista. Draamoissa väkivalta on keino niin hallitsijan syrjäyttämiseen kuin vallan ylläpitämiseenkin. Kunniasanat ja valat ovat tositilanteessa merkityksettömiä.
Macbeth-näytelmässä Shakespeare kuvaa skotlantilaisen kuningassuvun veristä juonittelua: ystävyydellä tai sukulaisuudella ei ole painoarvoa, kun häikäilemättömät vallantavoittelijat tappavat toisiaan. Murhatun kuninkaan Duncanin poika Donalbain tiivistää tunnelman virkkeeseen: ”Täällä hymy kätkee tikareita; mitä läheisempi sukulainen, sitä verisempi.”
Päinvastoin kuin useimmissa aikalaisteksteissä, Shakespearen näytelmien naiset ovat aktiivisia toimijoita. Heillä on keskinäisiä ystävyyssuhteita, ja he toimivat itsenäisesti. Jotkut tutkijat pitävät Shakespearea historian ensimmäisenä feministisenä kirjailijana.
Macbethissä kuningas Duncanin murhaa suunnitteleva Lady Macbeth manaa itselleen pimeyden voimia pystyäkseen hirmutekoon: ”Tulkaa, murhan ajatusta palvelevat henget, kivettäkää naisen luonto, kovettakaa minut julmuudella päästä varpaisiin, niin etten kavahtaisi mitään. Tehkää sakeaksi veri, jähmettäkää umpeen katumuksen suoni, ettei omantunnon luonnollinen soima järkyttäisi julmaa päätöstäni eikä rakentaisi rauhaa aikeeni ja teon väliin! Tänne, aineettomat murhanhenget, jotka palvelette luonnon tuhoavaa voimaa, tulkaa rintoihini, imekää pois maito, vaihtakaa se sappeen!".
Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri
Kirjasarjan toisessa jaksossa 7.6. näyttelijä Elina Knihtilä keskustelee William Shakespearen Macbethistä.
William Shakespeare:
• syntyi keväällä 1564 Stratford-upon-Avonissa, Englannissa
• kuoli 23.4.1616 Stratford-upon-Avonissa
• luku- ja kirjoitustaidoton isä kohosi kaupunginvoudin asemaan
• ensimmäinen näytelmä Henrik VI esitettiin Lontoossa kirjailijan ollessa 28-vuotias
Lisää: 10 kirjaa vallasta
Kirjoita uusi kommentti