Erätulilla: Kalastajan vuosi

Julkaistu maanantaina 07.09.2009

Kuva: YLE Kuvapalvelu

TV2 perjantaisin 11.9.2009 alkaen klo 20

Ajatus "Kalastajan vuosi" -projektiin syntyi joskus vuoden 2007 loppupuoliskolla. Uutiset kertoivat, että suomalaisten kalastusinto on laantumassa - mutta samaan aikaan suomalaiset kalavedet ovat monin paikoin vuosi vuodelta vain paremmassa kunnossa. Saalista olisi luvassa, jos kalaan vain lähdettäisiin.

Syntyi siis ajatus kalastusohjelmasta, joka johdattaisi katsojat suomalaisille kalavesille valtakunnan päästä päähän. Niin ikään ajatuksena oli esitellä kalastusta kaikkina vuodenaikoina - kalalajit ja pyyntitavat kun vaihtelevat eri vuodenaikoina. Kalaan päätettiin lähteä merellä, järvillä, jokivesillä kuin Lapissakin. Myös hiipunutta pyydyskalastusta haluttiin esitellä.

Varsin nopeasti ohjelman juontajaksi ja tarinan kuljettajaksi löytyi hämeenlinnalainen Mika Soramäki, jokaka hallitsee yhtä lailla vapakalastuksen kuin pyydyksetkin, mikä on harvinainen yhdistelmä nykyään.

Puolentoista vuoden kuvausjakson aikana päästiin Suomen hienoimmille kalavesille valtakunnan päästä päähän ja kaikkina vuodenaikoina. Kalapaikoissa ei sinänsä ollut mitään erikoista, vaan kuka tahansa pääsee samoille paikoille! Muutama paikka oli kuitenkin sellainen, että ne pidetään salassa ihan vain kalakantojen suojelun nimissä.

Oppaiksi saatiin paikalliset osaajat eli kalamiehet, jotka osaavat sanoa heti, mitä juuri täällä kannattaa siiman päässä uittaa. Ei siis ihme, että kalapaikoillekin osuttiin yleensä heti ensi yrittämällä. Kaikille mukaan lähteneille paikallisguruille pitää osoittaa vieläkin lämmin kiitos mainiosti toimineesta yhteistyöstä.

Sarjan yhtenä kulmakivenä oli jakaa tietoa niin aloittelijoille kuin vähän kokeneemmillekin kalastajille. Jos ohjelman neuvoilla ei Suomen vesiltä saa kalaa, niin jo on kumma! Eikä kalastus ole lähestulkoonkaan pelkkää kalan pyytämistä. Se on hienoja maisemia, hyviä kalakavereita, luontoelämyksiä ja hetkiä irtautua arjesta. Sillä, saadaanko saalista vai ei, on lopulta hyvin vähän merkitystä.

Moni kalapaikka vuoden varrella on jäänyt kutkuttamaan, että tänne pitää ehdottomasti päästä uudestaan. Kiertämiseen ei tosin taida vuosi riittää!

Merelle!

Kalastajan vuosi merellä päätettiin aloittaa helmikuisella kuhapilkillä Porvoossa. Jostain syystä kuhat nousevat Porvoonjokeen, ja parhaina aikoina jää on lähes mustanaan kuhan pilkkijöitä. Oppaaksi saatiin juuri vuoden kalastusoppaaksi valittu Erik Herlevi - ja komeita kuhia siiman päähän saatiinkin.

Kesäkuun alussa otettiin suunta Saaristomerelle ja suurhauenpyyntiin. Oppaiksi lähtivät Suomen haukiseuran konkarit Jaakko Varjokorpi ja Teemu Koski. Jos näiden miesten matkassa ei haukea saa, niin ei sitten koskaan. Miehet määrittelivät suurhauen rajaksi seitsemän kiloa ja metrin - ja sellainen hauki veneeseen saatiinkin.

Kuhakannat ovat runsastuneet ilahduttavasti, ja syyskuussa lähdimme Naantalin vesille kuhaa ja ahventa pyytämään. Kalastusopas Tuomas Levanto hallitsee jigipyynnin. Päivän kalareissulta kertyi mukavankokoinen saalis.

Lokakuussa otettiin suunta Vaasan Raippaluotoon, ja pyyntivälineeksi valittiin silakkalitka. Paikallinen kalatietäjä Eero Varmajoki johdatti pyytäjät heti oikeille paikoille, ja silakat saatiin tarttumaan tähän hauskaan pyydykseen.

Joulukuun kaamoksessa kohteeksi otettiin Helsingin lähivedet ja siellä uiskentelevat meritaimenet. Keli oli hankalin mahdollinen, mutta meritaimen onnistuttiin täälläkin narraamaan. Opas Markku Tiusanen sai kaksi päivää myöhemmin todella komeita taimenia.

Erätulilla -ohjelman sivuilla on lisää tietoa ja kuvia Kalastajan vuodesta, jonka jaksot voi katsoa myös YLE Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä.

Teksti: Anna Raatikainen/YLE

Asiasanat:

Muualla Yle.fi:ssä