Ajankohtaista
Docventures: Laatudokkareita hyvässä seurassa
Julkaistu lauantaina 27.07.2013
Docventures keskiviikkoisin 28.8. alkaen. TV2:lla kello 22:10 (alustus, dokumenttielokuva ja keskustelu) ja Yle Areenassa 30 päivän ajan. Muista myös Riku ja Tunna - Docventures -keskusteluohjelma Yle Puheessa aiemmin samana päivänä kello 13.
Me haluamme tuoda takaisin yhdessä katsomisen fiiliksen.
Syksyn aikana Docventures syväluotaa 12 suureen teemaan laatudokumenttien, mielenkiintoisten vieraiden sekä yhdessä katselemisen ja keskustelemisen avulla. Aiheelle annetaan aikaa. Docventuresia isännöivät Riku Rantala ja Tunna Milonoff aloittavat teeman käsittelyn jo iltapäivällä ennen dokkari-iltaa Yle Puheessa.
TV2:lla Docventures alkaa kello 22:10 suoralla lähetyksellä Madventuresin päämajasta. Mukana on vieras tai vieraita, joilla on omia näkökulmia illan aiheeseen. Illan dokumenttielokuva alustetaan ja sitten katsotaan yhdessä.
- Yhtenäiskulttuuri on pirstoutunut. Nykyään telkkaria katsotaan paljon yksin, omalla ajalla, digiboksilta. Me haluamme tuoda takaisin yhdessä katsomisen fiiliksen, Riku Rantala hehkuttaa ja kuvailee vielä tarkemmin:
- Idis on siinä, että katsotaan kimpassa vieraan kanssa. Kaikki on samoissa fiiliksissä kun leffa päättyy. Hirveen usein käy niin, että jää yksin sen asian kanssa. On vihainen tai ei tiedä, mitä asialle tekisi. Studiossa on vieraita, joilla on annettavaa juuri siihen aiheeseen.
Yhdessä ei siis vain katsella vaan myös keskustellaan dokumentin teemaan liittyen. Shoutboxin, Twitterin ja Facebookin välityksellä lähetykseen otetaan kommentteja myös kotisohvilta ja asiantuntijavieraat Madventuresin päämajalla jakavat omia käytännönläheisiä näkökulmiaan.
- Jos vaikka puhutaan taloudesta, voidaan miettii, miksi tää on niin perseestä ja mitä vois tehdä.
Laatudokkareista nauttimista, suurten teemojen pohtimista ja maailmaan tutustumista voi vielä jatkaa lähetyksen jälkeenkin Yle Areenan, Docventuresin kotisivujen ja sosiaalisen median avulla.
Nämä elokuvat näkemällä saa kattavan ja mielenkiintoisen kuvan maailmasta.
- Teemat ovat ihmiskunnan perusasioita: isoja ja koko maailmaa koskettavia aiheita, Riku kuvailee.
Syksyn aikana nähdään dokumentteja muun muassa ruuasta, musiikista, taloudesta, taiteesta, väkivallasta ja huumeista. Kaikkiin teemoihin Riku ja Tunna ovat etsineet dokkareita, jotka antaisivat mahdollisimman kokonaisvaltaisen, mielenkiintoisen kuvan aiheesta.
- Esimerkiksi: Jos pitäisi nähdä yksi hyvä elokuva väkivallasta, se olisi The Act of Killing.
Joshua Oppenheimerin dokumentti The Act of Killing (2012) kertoo Indonesian kansanmurhan (1965-1966) kuolemanpartiojohtaja Anwarista ja hänen ystävistään – tappajista, jotka voittivat, mutta toisin kuin Saksassa tai Ruandassa, eivät koskaan joutuneet myöntämään tekojaan rikoksiksi. Dokumentissä he luovat fiktiivisiä, itse kirjoitettuja elokuvakohtauksia tappamiskokemuksistaan. Anwar ystävineen näyttelevät sitten niin omat roolinsa kuin uhriensakin. Elokuvaa on veikkailtu ensi vuoden Oscar-voittajaksi.
Mitä meidän todella tulisi tietää maailmasta?
Idea Docventuresista heräsi jo kymmenisen vuotta sitten Madventures-sarjan 1. tuotantokauden jälkeen. Madventures-matkoille Riku ja Tunna valmistautuivat katselemalla paikallisia elokuvia, kuuntelemalla kohdemaiden musiikkia ja tekemällä ruokaa. Materiaalia maailmalta kertyi enemmän ja laajemmin kuin ohjelmaan pystyi käyttämään.
- Oli tarve käyttää sitä dokumentaarista materiaalia, mitä ei omassa ohjelmassa ei voinut näyttää, Riku muistelee.
Heti ei kuitenkaan ollut vielä oikea aika Docventuresille, vaan Riku ja Tunna jäivät vielä vuosiksi kypsyttelemään ideaa ja kehittämään suunnitelmiaan. Vaikka Madventuresin koti on Subilla, Docventuresin kaksikko halusi tehdä yhteistyössä Yleisradion kanssa.
- Talo valikoitui selkeästi. Dokkariasioissa Suomen paras osaaminen on Ylellä ja haluttiin tottakai tehdä parasta, kertoo Riku.
Ylen mukaan tultua alkuperäistä ideaa hiottiin vielä käytännön tasolla.
- Kun homma otti tulta alleen Ylellä, ruvettiin miettimään nykytilannetta. Maailma on muuttunut paljon 10 vuodessa, muistelee Riku.
Muun muassa monimediaisuus on nykyään aivan erilainen mahdollisuus kuin 10 vuotta sitten. Radio, tv ja netti ovat nyt kaikki tärkeässä roolissa Docventures-kokemusta.
Teemat ja elokuvat valikoituivat viime talvena katsomalla suuren määrän elokuvia. Kaikkiin liittyy sama avainkysymys: Mitä meidän todella tulisi tietää maailmasta?
- Esimerkiksi ruuasta valittiin Food Inc. [suom. Ruoka-yhtymä], joka kertoo koko stoorin kaikista parhaiten.
Tällä kertaa mukana ei ole yhtään suomalaista dokumenttia vaan kaikki tulee maailmalta – kuitenkin niin, että valittuihin elokuviin liittyy myös jokin omakohtainen kokemus.
Hyvää analyysiä maailmasta - sitä ihmiset kaipaa.
Repliikitön dokumentti Baraka, jonka Riku ja Tunna katsoivat hyvässä seurassa Docventures-idean synnyn aikoihin vuonna 2003, nousi tärkeäksi inspiraatioksi Docventuresille niin yhdessä katsomisen kokemuksen kuin elokuvan vaikuttavuudenkin takia.
Barakaa ei nähdä tänä syksynä Docventuresissa, mutta sen hengenheimolainen Koyaanisqatsi kylläkin. Dokumentaristi Godfrey Reggion ohjaama uraauurtava kollaasielokuva vuodelta 1982 päättää Docventuresin syksyn ohjelmiston.
- Koyaanisqatsi on hieno esimerkki siitä, miten maailmasta voi kertoa ilman, että vääntää edes rautalangasta, Riku kuvailee ja perustelee päätöselokuvan valintaa.
Docventures sai lyhyessä ajassa yli 500 vinkkiä dokumenteista, joiden katsominen on pysäyttänyt. Sarjan nettisivuilta ja Facebookista löytyy siis paljon hyviä elokuvavinkkejä dokkareiden ystäville. Useat suosituksista ovat samoja elokuvia, joita Riku ja Tunna ovat valinneet syksyksi Docventuresiin.
Riku kokee jo tämän Docventuresin alkutaipaleen hyvänä osoituksena siitä, että laatudokkareilla on tilausta.
- Hyvää analyysiä maailmasta – sitä ihmiset kaipaa. Toivotaan, että tästä tulisi hyvä laatudokkariyhteisö pidemmälläkin tähtäimellä.
Menovinkki 20.8. pääkaupunkiseudulla liikkuville: Docventures on mukana Helsingin juhlaviikoilla järjestäen leffapiknikin Musiikkitalon kupeessa, Kansalaistorin nurmikentällä. Aiemmin samana iltana on myös musiikkitalossa Kinokonsertti Koyaanisqatsi.
Teksti: Tsuua Kekäle