Kakkonen kertoo
Lääkärisarjat kiinnostavat
Julkaistu perjantaina 23.07.2010
Sairaalat ja terveysasemat lienevät maailman tv-historian suosituin miljöö draamasarjojen näyttämöksi. Kansainvälisen tv-historian suosituimpien sarjojen joukossa lääkäridraamat ovat olleet vahvasti edustettuina aina Tohtori Ben Caseysta Teho-osastoon ja Houseen.
Mikä sitten tekee sairaalasarjoista niin suosittuja? Oma tai lähiomaisen vakava sairastuminen tai joutuminen onnettomuuteen on monelle suuri pelko, joten onkin huojentavaa, että ainakin tv-maailmassa on sankarilääkäri, joka pystyy pelastamaan potilaita. Tietenkään sairaaloiden arjessa ei todellisuudessa pystytä pelastamaan ihmisiä päivittäin ja ehditä välissä setviä henkilökunnan välisiä ihmissuhdekoukeroita. Mutta eskapismin vuoksihan televisiota katsotaankin.
Silti kannattaa olla varovainen mitä uskoa. Lääkärisarjojen katsojista kaksi kolmasosaa sanoo oppivansa niistä asioita, mutta tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa käy ilmi, että suosituimmissa amerikkalaisissa sairaalasarjoissa annetaan täysin väärää tietoa eräiden sairaustapausten hoitamisesta. Kun potilas esimerkiksi saa kouristuskohtauksen sairaalassa, yli puolissa tapauksista hoitohenkilökunta rientää asettamaan kynän tämän hampaiden väliin, vaikka kyseinen toiminta saattaa todellisuudessa asettaa potilaan suuren vaaraan.
Mutta pystyvät sarjat tekemään hyvääkin. Viime vuonna brittiläisessä tutkimuksessa selvisi, että tv:n sairaalasarjat ovat lisänneet ihmisten itsevarmuutta omista elvytyskyvyistään. Samalla monet lahjakkaat nuoret ovat kertoneet ryhtyneensä lääkäreiksi tai hoitajiksi tv-draaman innoittamina. Toisaalta sairaaladraamoja on myös kiitelty niiden tavasta nostaa esiin monia eettisiä ongelmia, joita lääkärit joutuvat kohtaamaan. Eräissä yliopistoissa nykyään tv-sarjoja käytetään jopa esimerkkeinä lääkärioppilaille.
Kun normaalisti sairaalasarjoissa keskushahmoina ovat lääkärit, on TV2:n uusi sarja Ensiapuosasto toista maata: uudessa australialaisdraamassa pääosassa ovatkin nyt hoitajat. Keskeinen tapahtumapaikka on ylihoitaja Terri Sullivanin johtama vuodeosasto, joka tunnetaan lempinimellä Varaventtiili. Tänne tullaan toipumaan leikkauksesta ja saamaan jatkohoitoa mitä erilaisimpiin vaivoihin, kuka sydänkirurgiselta, kuka sisätautipuolelta. Oma lukunsa ovat potilaat jotka eivät mahdu muualle: Varaventtiili on aina täynnä viimeistä ylipaikkaa myöten, sillä se ottaa aina vastaan vielä sen yhden ylimääräisen potilaan.
Eivät kaikki lääkärisarjat kuitenkaan tapahdu kiireisissä sairaaloissa. Lokakuussa alkava Tohtori Kleistin perhe kuuluu maalaislääkärisarjojen joukkoon. Niiden tempo on hitaampi ja henkilöiden suhteet sairauksia keskeisempiä.
Saksalaissarjassa onkin monesti enemmän kysymys Tohtori Christian Kleistin perhe-elämästä ja suhteesta pikkukaupungin ihmisiin. Sankarillisten diagnoosien sijaan tämän tohtorin suurin vahvuus on empaattisuus ja maanläheisyys.
Teksti: Ari Ihander
Ensiapuosasto maanantaisin alkaen 26.7. klo 23.35, uusinta keskiviikon myöhäisilloissa.
Jaksot nähtävissä myös YLE Areenassa 30 päivää ensiesityksen jälkeen.
lauantaina 31.07.2010
Oho, onpas otsake...Ketä nämä iänikuiset lääkärisarjat enää kiinnostavat ??????
Itse olen aina tullut huonovointiseksi niistä ! Tälläkin hetkellä joka kanavalla pyörii ainakin yksi ellei jopa kaksi sairaala-aiheista sarjaa ! Eikö todellakaan ole enää muuta aihetta kuin sairaudet ?????????
Lopettakaa näiden tilaaminen, please !!!!!!
– Anonyymi (ei varmistettu)