Kakkonen kertoo
Olavi Paavolaisen sota
Julkaistu maanantaina 05.07.2010
Sodan seurauksena 420 000 suomalaista menetti kotinsa. Myös Paavolaisen lapsuudenkoti Karjalankannaksen Kivennavalla poltettiin talvisodan alkumetreillä. Paavolainen ei koskaan toipunut menetyksestään ja kaipauksesta kotiseudulle tuli maailmanmatkaajan sotavamma.
Jatkosodassa Paavolainen palveli rintamakirjeenvaihtajana Aunuksen karjalaiskylissä ja propagandaupseerina päämajassa Mikkelissä. Paavolainen purki sensuuriahdistustaan päiväkirjaansa ja keskittyi maisemakuvauksiin. Paavolaisen toimittamat Karjalan kuvateokset tarjosivat ilmestyttyään kriisiterapiaa suomalaisille ja löytyvät yhä monista kodeista kunniapaikalta heti Raamatun vierestä. Sotapäiväkirjansa Synkkä yksinpuhelu Paavolainen julkaisi vuonna 1946. Päiväkirjat otettiin ristiriitaisesti vastaan ja syytökset jälkiviisaudesta katkeroittivat Paavolaisen.
Paavolaisen jalanjäljillä -sarjassa liikutaan Olavi Paavolaisen mielenmaisemissa. Miltä nykyään näyttää Paavolaisen kulkemilla sotapoluilla ja mitä kertovat tänään sota-ajan tiedotuspäälliköt, lapsivangit tai suurhyökkäyksen jalkoihin jääneet?
Paavolaisen jalanjäljillä sisältää paljon ennen julkaisematonta materiaalia arkistosta ja yksityisistä albumeista. Paavolainen harrasti nuoruudessaan myös musiikkia. Ohjelman tunnusmusiikkina on Olavi Paavolaisen sävellys, joka on säilynyt suvun papereiden joukossa. Ilmari Pimiän Kuin linnut tumman veen- runoon tehty sävellys on peräisin todennäköisesti 1920- luvulta ja se kuvaa Vienolan lapsuudenkodin tunnelmaa. Ohjelmassa laulun esittää Ninni Martikainen Matti Puurtisen säestämänä.
perjantaina 09.07.2010
Hienoa, että Paavolaisesta kerrotaan. Odotan innolla paljonko on Synkän yksinpuhelun synkkiä totuuksia mukana.
– Anonyymi (ei varmistettu)