Kakkonen kertoo
Poliisit huumeita vapauttamassa
Julkaistu perjantaina 15.04.2011
TV2 torstaina 21.4.2011 klo 22.05. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Jakso katsottavana YLE Areenassa viikon ajan tv-esityksestä.
Huumeet pitää laillistaa. Kaikkia muita keinoja on jo kokeiltu, eikä mikään ole toiminut.
Kommentin takana on 28 vuotta Vancouverin poliisissa työskennellyt Tony Smith, eräs haastateltavista Marko Niemen tuoreessa reportaasissa Pohjois-Amerikan huumetilanteesta. Kyseessä ei ole yksittäisen ihmisen radikaali mielipide, vaan samaa näkemystä tukee L.E.A.P. –järjestö, johon kuuluu peräti 10000 entistä poliisia, syyttäjää ja muuta lainvartijaa.
- Suomalaisesta näkökulmasta tuntuu, että järjestöllä on aivan päinvastainen tavoite siihen verrattuna, mitä on tehty kaikki nämä vuodet. Ei kannata kuitenkaan nonsaleerata noin kokenutta joukkoa, joka on asian kanssa aivan tosissaan, Marko Niemi toteaa.
Mistä hurjalta kuulostavassa vaatimuksessa sitten on kyse? Huumeet ovat olleet Yhdysvalloissa yhteiskunnan vihollinen numero yksi jo nelisenkymmentä vuotta. Ex-presidentti Richard Nixonin lanseeraamaan ”huumesotaan” on panostettu valtavasti, mutta tulokset ovat olleet vähintäänkin kiistanalaisia. Meksikolaiset huumekartellit rikastuvat rikastumistaan, vankilat ovat täynnä ja käyttö vain kasvaa.
- L.E.A.P. ei missään nimessä suosittele huumeiden tai edes alkoholin ja tupakan käyttämistä kenellekään. Järjestön mukaan huumeiden vastainen sota on kuitenkin aiheuttanut enemmän pahaa kuin hyvää. He eivät usko enää huumeettoman yhteiskunnan mahdollisuuteen vaan siihen, että laillistamisen myötä tilannetta voisi säädellä paremmin. Ne, jotka käyttävät nyt, käyttäisivät joka tapauksessa.
Tähän näkemykseen liittyy olennaisesti niin ikään järjestön tavoitteisiin kuuluva harm reduction –politiikka eli tähtääminen vahinkojen vähentämiseen kriminalisoinnin ja kovien rangaistusten sijasta.
- Taustalla on ajatus siitä, että käyttäjiin suhtaudutaan kuin ihmisiin, ei kuin rikollisiin. Yksi teema on toki myös järjestäytyneen rikollisuuden vähentäminen. Jos huumeet olisivat laillisia, hinnat laskisivat ja yksi rikollisuudenhaara voisi loppua – tai ainakaan ei tarvitsisi tappaa niin paljon ihmisiä.
Käytännön esimerkki huumeiden vapauttamisesta löytyy Vancouverista, jossa sijaitsee maailman suurin laillinen huumeiden pistopaikka.
- InSite on osavaltion ja kaupungin rahoittama tutkimuskeskus, jossa käyttäjät voivat piikittää itse tuomiaan aineita terveydenhoitohenkilökunnan valvonnassa. Nimenomaan tutkimukseen ja mm. korvaushoitokeinoihin panostaminen on tehnyt InSiten mahdolliseksi.
Vancouverissa on n. 5000 kovien huumeiden käyttäjää, mutta kaupunki on silti yksi Pohjois-Amerikan turvallisimmista.
- Käyttäjät saavat liikkua muutaman korttelin alueella aineiden kanssa vapaasti. Heidän asuinalueeseensa kuuluu vielä enemmän, jopa 100 korttelia. Vancouverilaiset eivät ole kuitenkaan halunneet työntää heitä kokonaan pois silmistä, vaan siellä ajatellaan, että käyttäjien pitää saada olla siellä. Vaarallista ei ole kokemukseni mukaan edes huumealueella, koska käyttäjät ovat aineiden vaikutuksessa aika rauhallisia.
Viralliselle totuudelle L.E.A.P. ja sen ajamat asiat ovat toki piikki lihassa. Huumeiden laillistaminen Yhdysvaltoja – tai ainakin osassa sitä - saattaa silti olla lähempänä kuin luulemmekaan.
- Yksi haastateltavistani, Seattlen entinen poliisipäällikkö Norm Stamper arvioi, että marihuana laillistetaan Kaliforniassa jo ensi vuoden aikana. Viime syksynähän asiasta järjestettiin kansanäänestys, jossa reilut viisi miljoonaa äänesti vapauttamista vastaan, mutta neljä ja puoli puolesta. Asia on lisäksi harkinnassa useissa Mississipin länsipuolella sijaitsevissa osavaltioissa. Tehtävillä ratkaisuilla on varmasti vaikutusta Eurooppaankin jossain vaiheessa.
Poliisi-tv Extrassa kertovat lopuksi näkemyksensä myös suomalaiset asiantuntijat, rikosylikomisario Petri Rainiala ja korvaushoitopioneeri , lääkärioikeutensa menettänyt Pentti Karvonen.
Teksti: Miika Jalonen
Esittely jaksosta Poliisi-tv:n omilla sivuilla
tiistaina 19.04.2011
Näinhän se on. Olen miltei täysin samaa mieltä päihteiden dekriminalisoinnista ja/ tai valtion suorittamasta laadunvalvonnasta ja myynnistä päihteiden kohdalla.
Erittäin hyviä Vancouveria vastaavia esimerkkejä löytyy mm. Sveitsistä:
"Sveitsissä annetaan vieroitushoidossa epäonnistuneille narkomaaneille ilmaista heroiinia. Tilastojen mukaan palvelu vähentää narkomaanien rikollisuutta." (http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihdepolitiikka).
Myös Hollannista löytyy vastaavanlaisia järjestelmiä jotka ovat tehokkaasti parantaneet asukasviihtyvyyttä ennen "pelottavaksi" koetuilla alueilla. Samoin huumausaineisiin liittyvät rikokset (kuten ryöstely, murrot, pahoinpitelyt jne.) ovat vähentyneet dramaattisesti.
Olisi meidänkin aika Suomessa vihdoinkin katsoa todisteita haittojen vähentämiseen tähtäävän politiikan loistavista tuloksista. Kieltäminen, totuuden vääristely ja pelottelu (l. "huumeiden vastainen sota") ei tule koskaan johtamaan mihinkään hedelmälliseen.
– 2. vuoden opiskeleva terkkari (ei varmistettu)