Kakkonen kertoo
Rosella Daghetti vei Montalbano-visan
Julkaistu perjantaina 06.08.2010
Ilahduttavan runsaasti vastauksia kerännyt Komisario Montalbano -visa on ratkennut. Kuten lupasimme, oikein vastanneiden kesken arvottiin korillinen sitruunoita, jotka ovat yksi Montalbanon kotiseudun symboleista.
Korin saa Rosella Daghetti Tampereelta. Onnittelut! "Lohdutuspalkintona" tarjoamme kaikille muille mehevän sitruunatortun reseptin, jonka on testannut Tohlopin osuusruokalassa mainioksi kokki Jari Anttila.
Visan oikeat vastaukset ovat tässä: Salvo Montalbano ratkoo rikoksia Vigatan kuvitteellisessa kaupungissa ja harrastaa kokkausta. Sarja perustuu kirjailija Andrea Camillerin teoksiin.
ps. ensi viikolla eli 12. elokuuta Montalbanon esityspaikalla alkaa toinen italialaisdekkari, 1930- ja 40-lukujen kuohuviin aikoihin sijoittuva Komisario De Luca. Suosittelemme!
Sitruunatortun resepti
Pohja: 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 rkl sokeria, 100 g voita, 1 rkl sitruunamehua
Täyte: 4 munankeltuaista, 2 dl sokeria, 2 sitruunan mehut, 4 rkl voita, 2 rkl vehnäjauhoja
Päälle: 4 munanvalkuaista, 6 rkl sokeria
- Sekoita pohjaa varten vehnäjauhot, sokeri, huoneenlämpöinen voi sekä sitruunamehu. Kytke uuni päälle (200 astetta)
- Painele taikina irtopohjaiseen vuokaan ja nosta pohjataikinaa myös vuoan reunoille. Nosta tortun pohja uuniin n. 15 minuutin ajaksi.
- Sekoita pohjan paistumisen aikana täytteen ainekset keskenään kattilassa ja kuumenna kiisseli. Kun kiisseli kiehahtaa, ota kattila pois liedeltä.
- Ota tortun pohja pois uunista ja kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjalle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri.
- Nosta valkuaisvaahto pieninä nokareina tai pursota pussilla kiisselin päälle. Valkuaisvaahto voi peittää koko pinnan.
- Nosta torttu vielä 10 minuutiksi uuniin saamaan lämpöä. Torttu on parhaimmillaan täysin jäähtyneenä, esim. seuraavana päivänä.
Vinkkejä: Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, voit tarjota tortun suoraan piirakkavuoasta tai leikata leivinpaperista kaksi suorakaiteen muotoista pitkää suikaletta. Laita suikaleet vuoan pohjalle ristiin ennen pohjataikinan levittämistä. Paperisuikaleiden avulla saat nostetuksi kypsän tortun tarjolle. Sitruunakiisselin sijaan voit valmistaa täytteeksi puolukka- tai appelsiinikiisselin.