Miten älypää kesytettiin?

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010

TV2 sunnuntaina 6.6.2010 klo 21

Ei ole helppoa olla musiikin ihmelapsi. Kun nuoruus ja nerous yhdistyvät uhmaan ja ankaraan itsekritiikkiin tuloksena on ahdistunut ja angstinen nuori kapellimestari.

- Eräässä varhaisessa tv-haastattelussa seisoin hiilikasan päällä Sörnäisissä pitkässä mustassa nahkatakissa ja musta borsalino päässä ja ja tuomitsin rock- ja pop-musiikin kuolemaan sieltä kasan päältä. Ja olin tosi ärtynyt, kun seuraavana aamuna rokki ja poppi olivat edelleen olemassa, vaikka olin ne tuominnut. Ihmettelin, että eivätkö ne nuijat katso edes telkkaria!

Esa-Pekka Salosesta tuli maailmanluokan tähti sananmukaisesti yhdessä yössä. Vuonna 1983, kun hän oli 25-vuotias, hänet kutsuttiin Lontooseen viiden päivän varoitusajalla johtamaan Mahleria. Konsertti sai huippuarvostelut ja tie tähtiin oli sen jälkeen auki.

- Läpimurron jälkeiset vuodet olivat vaikeaa aikaa. En haluaisi elää niitä uudelleen. Tiesin että jokin asia oli fundamentaalisesti väärin mutta en tiennyt vielä mikä.

Salonen yritti vuosikaudet noudattaa eurooppalaisen älymystön ihanteita, joiden mukaan ihmistä johtaa tahto ja äly – kaikki muu on toissijaista. Vapautuminen tästä ajattelun pakkopaidasta ja ankarasta yliminästä tapahtui vasta Los Angelesissa, jossa Salonen johti 17 vuotta.

- Eräänä aamuna tajusin olevani vapaa yliminästä, joka oli pahenpi kuin Bergmanin faijat hänen elokuvissaan. Ja ymmärsin, että ahdistus ei olekaan syvällisyyden mitta vaan ihmisellä on oikeus myös nauttia elämästä ja taide voi toimia myös ekstaasin ja mielihyvän välineenä.

takaisin


Muualla Yle.fi:ssä