Hotelli Ruanda (K15)
Julkaistu torstaina 20.08.2009
TV2 lauantaina 29.8.2009 klo 22.15
Hotelli Ruanda (Hotel Rwanda) kuuluu 2000-luvun vaikuttavimpiin poliittisiin draamaelokuviin. Poliittisiin sikäli, että se kertoo Ruandan kansanmurhasta – sen syistä, seurauksista ja osapuolista YK ja eurooppalaisvaltiot mukaan lukien. Ainoa ismi, jota tämä Terry Georgen vuonna 2004 ohjaama elokuva kuitenkin tunnustaa, on humanismi.
Elokuva perustuu Paul Rusesabaginan kokemuksiin, kun hän kansanmurhan aikana yritti hotellissaan suojella yli 1 200 pakolaista. Pakolaisten tavoin hän oli vaarassa joutua murhatuksi hetkellä millä hyvänsä. Elokuvassa häntä esittävä Don Cheadle oli osastaan Oscar-ehdokkaana samoin kuin Sophie Okonodo näyttelijätyöstään Paulin vaimon Tatjanan roolissa. Kolmannen Oscar-ehdokkuuden elokuva sai käsikirjoituksestaan, jonka ainoa keksitty hahmo on Nick Nolten esittämä YK-joukkojen eversti Oliver. Hänelläkin on tosin aito esikuvansa - kokemuksistaan kirjan tehnyt kanadalainen kenraali Romeo Dallaire.
Paul on musta hotellinjohtaja, jolle tyyli ja bisnes ovat kaikki kaikessa. Hän osaa luovia ja kerätä pisteitä lahjusten, kaupanteon ja ihmissuhteiden maailmassa. Menestyvänä liikemiehenä hän viettää perheineen vaurasta elämää eurooppalaiseen tyyliin. Hän näkee Kigalissa vuonna 1994 katastrofin uhkaavat merkit, mutta hänkään ei osaa aavistaa, kuinka hirvittäväksi tilanne kehittyy.
Kun viha purkautuu avoimeksi väkivallaksi, Paul huomaa olevansa lähes yhtä voimaton kuin kuka tahansa. Hän ei voi auttaa edes naapureitaan eikä haluakaan, sillä kansanmurhan keskellä hän voi yrittää pitää vain perheensä ja läheisensä hengissä.Paulista tulee kuitenkin lukuisten ihmisten ainoa toivo, koska yhä useammat etsivät turvaa hänen hotellistaan. Heidän pelastamisekseen Paul joutuu käyttämään kaiken rohkeutensa ja taitonsa ihmisten käsittelijänä.
Hutu-enemmistöissä Ruandassa oli tutsi-vähemmistö ollut perinteisesti vallassa ja myös belgialaiset siirtomaaherrat olivat käyttäneet hyväkseen näitä heimojen välisiä suhteita. Maan itsenäistyttyä seurasi hutujen kosto ja sitä taas sisällissota tutsi-kapinallisten kanssa. Sota näytti jo päättyvät rauhansopimukseen, mutta sen allekirjoitusta välittömästi seurannut presidentin surma käynnisti kansanmurhan, jossa lähes miljoona ihmistä sai surmansa, vähälukuisten YK-joukkojen lähinnä seuratessa sivusta. Tutsien suojelemiseksi kapinalliset käynnistivät uuden hyökkäyksen, joka lopulta ajoi hutu-armeijan ja epäviralliset miliisijoukot rajan yli Kongoon.
Teksti: Vesa Nykänen / YLE