Kurt Cobain vaihtui Kössi Kenguruun

Julkaistu keskiviikkona 19.02.2014

YLE Kuvapalvelu

Tamperelainen Kerttu Keinänen otti 23-vuotiaana haaveilemansa tatuoinnin. Jos hän ei olisi malttanut odottaa, olisi Kertun teini-ihoa koristanut Nirvanan edesmennyt solisti Kurt Cobain.

Eräänä päivänä Kerttu sanoi koulussa kavereilleen, että tänään on se päivä, kun hän ottaa tatuoinnin.

- Oli tarkoitettu, että en sitten ottanut sitä Kurt Cobainia teinivouhotusaikoina. Se olisi ollut sitten oma tarinansa, Kerttu naurahtaa.

- Halusin jotain, minkä takana voisi seisoa myöhemminkin. Sitten vain päätin, että tatuointini on oltava tuttu hahmo lapsuudestani.

Keinäselle organisaatio vaikutti oleellisesti valintaan. Hän hylkäsi jo varhaisessa vaiheessa ajatukset Mikki Hiiren kaltaisista kuvista.

- Vaikka pidänkin Mikki Hiirestä, ja lapseni saa katsoa kyseisiä ohjelmia, niin iso kapitalistinen organisaatio taustalla vaikutti asiaan.

- Mietin myös tšekkiläistä piirroshahmoa Myyrää, mutta suomalainen Kössi Kenguru vei lopulta voiton.

Tatuointi on tunnistettu ulkomaillakin

YLE Kuvapalvelu

Tatuoinnistaan hän on saanut pelkästään positiivista palautetta, vaikka kaikki eivät tatuoinneista pidäkään.

- Tatuoinneista pitävät ovat kehuneet sitä hienoksi, ja kysyneet että voinko minäkin ottaa tuollaisen, Kerttu kertoo reaktioista.

- Tatuointi on myös sellaisessa paikassa, että se ei aina näy kaikille. Kaikki kaverit eivät välttämättä edes tiedä tatuoinnin olemassaolosta.

Kerttu on käynyt ulkomailla, missä Kössi on tunnistettu hieman yllättäen kahteenkin kertaan. Osa tatuoinnin nähneistä on myös uteliaina tullut kyselemään hahmosta.

- Kun olen matkustanut Slovakiassa ja Puolassa eräs tuli sanomaan, että tietää kyseisen hahmon suomalaisesta lasten piirrosohjelmasta.

Kössi on muisto onnellisesta lapsuudesta

- Kössi kenguru ja muut hahmot tekivät kaikkea pöljää ja mahdotonta kuten matkustivat veden alla.

- Äitinikin katsoi sarjaa, ja oli oikein fani, Kerttu muistaa.

Keinäsen perheen omat lapset ovat tottuneet katsomaan pienestä pitäen Pikku Kakkosta, jonka Kerttu on havainnut sopivimmaksi vaihtoehdoksi.

- Pitkään lapseni eivät edes tienneet, että kaupallisilta kanaviltakin tulee lastenohjelmia. Pikku Kakkoselta tulee aina turvallista ohjelmaa, jota voi antaa lapsen katsoa ilman, että istuu itsekin vieressä katsomassa.

Teksti: Henrik Tuominen

Kössi Kenguru on animaattori Heikki Prepulan luoma pala-animaatiohahmo 60-luvulta

takaisin


Muualla Yle.fi:ssä