23-vuotias Poliisi-tv yhä rikosten valtimolla

Juttuarkisto

23-vuotias Poliisi-tv yhä rikosten valtimolla

Julkaistu torstaina 08.03.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 torstaisin 8.3. - 7.6.2012 klo 21.25. Uusinta perjantain myöhäisillassa. Jaksot katsottavana YLE Areenassa viikon ajan tv-esityksestä.

Poliisi-tv on yksi Kakkosen pitkäaikaisimmista ohjelmista. Alkamassa on jo peräti 23. kausi. Paljon on muuttunut erityisesti internetin myötä sekä viestintäkanavien määrässä että ihmisten mediankulutustottumuksissa. Poliisi-tv:llä on toimitussihteeri Esa Viherän (kuvassa vasemmalla, oikealla toimittaja Marko Niemi) mukaan silti edelleen paikkansa joukossa.

- Vaikka tieto tapahtuneista rikoksista saavuttaa nykyään ihmiset muutaman minuutin kuluttua tapahtumasta ja vaikka melkein jokaisella kanavalle on omat ”poliisi-ohjelmansa”, Poliisi-tv:n merkitys ei ole vähentynyt vaan muuttunut.

- Poliisijohtaja Robin Lardot sanoi taannoin, että nykyisellä Poliisi-tv:llä on entistä suurempi merkitys poliisille rikostutkinnan ja ennaltaehkäisevän toiminnan kannalta. Me itse näemme merkityksen vahvistuneen rikosilmiöiden taustoittamisessa ja avaamisessa. Katsomme yhtä kriittisellä silmällä sekä poliisin toimintaa että rikollisuuteen liittyviä ilmiöitä.

Pollari, kuten tekijät ohjelmaa kutsuvat, jatkaa uusissa jaksoissa hyväksi osoittautuneella peruslinjallaan. Joitakin muutoksiakin on silti luvassa.

- Ensinnäkin ohjelmapaikkamme aikaistuu ja tästä lähtien Poliisi-tv alkaa jo klo 21.25. Lisäksi ohjelma lyhenee viidellä minuutilla. Sen myötä koko lähetyksen dramaturgiaa piti muuttaa. Koska emme halua jättää yhtään juttutyyppiä pois, olemme tiivistäneet ohjelman rakennetta ja kerrontaa jutuissa. Tämä ei ole huono asia, sillä uskomme saavamme tätä kautta myös dynaamisemman lähetyksen vanhaan nähden.

Sisällön osalta mm. katoamistapaukset saavat enemmän ohjelmatilaa kuin aiemmin.

- Lisäksi seuraamme aktiivisesti myös järjestäytyneen rikollisuuden ilmiöitä. Ytimeltään rikosgenre on kuitenkin sellainen, että voimme kyllä nostaa esille ilmiöitä, mutta muuten meiltä vaaditaan nopeata reagointia tapauskohtaisesti. Kuukausia tai edes montaa viikkoakaan etukäteen emme voi juttuja suunnitella.

Esa Viherä on ollut mukana Poliisi-tv:ssä syksystä 2009 lähtien. Rikosjournalismi edellyttää tekijöiltään nopeata reagointivalmiutta, sitkeyttä ja paineensietokykyä, eikä stressiltä voi täysin välttyä. Viherä ei silti pestiään ole katunut.

- Tuskin edes nauttisin työstä ilman yllättäviä käänteitä. Olen varsin ylpeä kaikista toimituksessamme puurtavista ihmisistä ja myös ohjelman ilmeestä. Poliisi-tv:n visuaaliseen ilmeeseen on tehty kovasti töitä viimeiset pari vuotta. Varsinkin ohjaaja Tapio Rissasen panos tässä on ollut merkittävä.

Teksti: Miika Jalonen

Poliisi-tv:n ohjelmakortti

 


Muualla Yle.fi:ssä