Seitsemäs taivas: Iljetyksiä vai ei?

Juttuarkisto

Seitsemäs taivas: Iljetyksiä vai ei?

Julkaistu maanantaina 01.11.2010

YLE Kuvapalvelu

TV2 sunnuntaina 7.11.2010 klo 21. Uusinnat 9.11. klo 14.55. ja 11.11. klo 18. Katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan ensiesityksestä.

Voiko ahdasmielistä fundamentalistia kutsua iljetykseksi? Voi ja pitää, sillä johonkin pitää vetää raja, vastaa tähtitieteen professori Esko Valtaoja. Ei voi, väittää emerituspiispa Juha Pihkala, koska silloin leimaa toisen ihmisen epäihmiseksi.

Kaksi erilaisen maailmankuvan omaavaa miestä on monesta muustakin asiasta eri mieltä mutta - toisin kuin monissa muissa viime aikojen keskusteluissa samoista aiheista - he onnistuvat säilyttämään suhteellisuudentajunsa ja epäilemään jopa omia motiivejaan. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että sekä tieteen että uskonnon nimissä on tehty kautta vuosisatojen hirmutekoja.

Kaikkein pahinta onkin heidän mielestään paha, joka pukeutuu valon enkelin kaapuun. Pihkala kannustaa myös kirkkoväkeä epäilemään omia ja johtajiensa motiiveja. Epäily ei ole epäuskoa.

Moraali on molempien mielestä suhteellista, oli sitten kyseessä vaikkapa Raamatun kymmenen käskyä. Me juhlimme sotaveteraaneja, vaikka tappaminen on laissa kielletty. Valtaojan mielestä kirkko voisi kehittää kieltojen sijaan kannustavampia käskyjä tyyliin Iloitse elämästäsi. Pihkala epäilee, että penkin alle mennään, jos oman mielihyvän tavoittelusta tehdään elämän tarkoitus.

Valtaoja puolustaa yksilön vapautta ja uskoo, että oikeudenmukaisuus syntyy, kun tieteen ja teknologian sampo tahkoaa maailmaan lisää vaurautta. Pihkala epäilee Valtaojan optimismia: niin kauan kuin poliittista tahtoa jakaa vaurautta tasaisemmin ei ole, maailma on ja pysyy epäoikeudenmukaisena.

Molempia yhdistää yksi kokemus: itsemurha: Pihkalan isä teki itsemurhan, Valtaojan isä epäonnistui yrityksessä. Pitääkö elämästä edes etsiä mitään mieltä ja tarkoitusta? Tarvitaanko siihen jumalaa vai voiko ihminen luoda sen itse?

Syksyn ensimmäisen Seitsemäs taivas -lähetyksen haastattelijana Maarit Tastula.

ohjelman kotisivu

Kommentit

sunnuntaina 07.11.2010

No huh huh! Kuulostaa taas niin ylemäiseltä kristittyjen leimaamiselta....

Olisikohan Ylenkin jo ymmärrettävä ja suvaittava, että ihmisillä on oikeus myös kristinuskoon. Käsittämätöntä suvaitsemattomuutta ja ahdasmielisyyttä Yleltä viimeaikaisista ohjelmista päätellen!

Normaali ihminen uskoo tieteen taitoihin ja sitä ei mitenkään kumoa se, että voi myös saada voimaa kristinuskosta. Ne eivät ole toistensa vastakohtia, vaikka Yle nyt näin haluaa tuoda esille asioista ja tunkee väkisin omia uskomuksiaan TV:stä ulos.

Yle nimittelee kristittyjä fundamentalisteiksi. Kristitty ei ole sama asia. Törkeää ihmisryhmän leimaamista ja syyttelyä!

sunnuntaina 07.11.2010

Kuulepa nyt Hyvä Anonyymi,
Raamattu on hyvä kirja, joskin vanha sellainen, ja kaipaisi kipeästi päivitystä. Tässä alempana vikipedian näkemys asiasta. Äärilliikkeitä on aina ollut ja tulee aina olemaan, toivottavasti vähenemässä määrin tulevaisuudessa. Luonnollisesti kaikki kehittyy ajan edetessä ja tätä samaa kehitystä uskon ja toivon myös uskonnoilta, niin Islamin uskoisilta kuin Kristityiltä ja kaikilta muiltakin uskon suunnilta.

Jos kehitystä ei olisi ollut, olisi yhä yllä luulo että maapallo on maailmankaikkeuden napa, ja litteä.

"Fundamentalismi (lat. fundamentum, perustus, pohja) on alun perin pohjoisamerikkalainen kristillinen protestanttinen liike, joka korostaa Raamatun sanatarkkaa erehtymättömyyttä.[1] Tälle fundamentalismille on ollut tunnusomaista kirjaimellisesti tulkittujen uskonkappaleiden ehdoton noudattaminen.[2] Myöhemmin sanaa fundamentalismi on alettu käyttää yleisemmin jyrkästä opillisesta konservatiivisuudesta tai ääriuskonnollisuudesta. Fundamentalismia katsotaan olevan monenlaista, muun muassa uskonnollista, poliittista ja aatteellista, ja sitä esiintyy nykyisin monen uskonnollisen suuntauksen keskuudessa.[2]"

maanantaina 08.11.2010

Kiitos hyvästä keskusteluohjelmasta. Kumpa kaikki osaisivat keskustella toisiaan kuunnellen ja arvostaen, kuten ohjelmassa mukana olleet vieraat. He kunnioittivat toisiaan ja kuuntelivat mitä mieltä toinen oli aiheesta, vaikka eivät voineet allekirjoittaa mielipidettä.


Muualla Yle.fi:ssä