Juttuarkisto
Seitsemäs taivas: Suomalainen mies ei ole lapamato
Julkaistu sunnuntaina 07.11.2010
TV2 sunnuntaina 14.11.2010 klo 21. Ohjelman voi katsoa YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.
Miksi suomalainen mies ei puhu eikä pukahda, ei vaikerra vaivojaan ja kuoleekin saappaat jalassa? Onko kyseessä geenimutaatio vai kasvatuksen tulos?
Kirjailija Olli Jalosen kokemusten perusteella jäljet johtavat suomalaiseen kouluun. Vielä 1960-luvulla sodan jäljet näkyivät kouluissa: kasvatusote oli karaiseva. Sukupuoliroolit olivat selvät ja poikaluokatkin vielä voimissaan. Pojista kasvatettiin ensi sijassa sotilaita: reippaita ja suoraselkäisiä. Kantelu oli ehdottomasti kielletty, auktoriteettien kunnioitus ehdotonta. ”Mies on selkärankainen eikä lapamato”, oli Jalosen opettajan kasvatuksellinen ohjenuora.
Haluttomuus puuttua kiusaamisiin oli Jalosen mukaan tyypillistä monelle suomalaiselle koululle. Koska ”suomalainen mies ei ole ämmä”, ei hänen sopinut myöskään kertoa kiusaamisesta opettajalle. Pahimmillaan kiusatusta tehtiin itsestään syyllinen ja hän joutui häpeämään omaa heikkouttaan luokan eteen. Jalostakin lyötiin pesäpallomailalla päähän ja joskus lyönneistä meni taju, mutta opettajalle asiasta ei missään tapauksessa kannattanut kertoa.
Erilaisuutta siedettiin huonosti. Jalonen kehitti oman selviytymiskeinonsa: hän yritti olla näkymätön, ulkopuolinen. Hän oppi suomalaisen miehen iankaikkisen läksyn: hän oppi vaikenemaan ja hän oppi pitämään asiat sisällään, ettei olisi muille vaivaksi.
Olli Jalosta haastattelee Maarit Tastula.
keskiviikkona 10.11.2010
Maarit Tastula kommenttina Hesarin juttu tiistaina 9 marraskuuta.
Sanomani: Silmissäsi kohtaa empatiaa katsojia kohtaan.
Haastateltavat kohtaa vertaisuutensa.
He voivat täysin luottaa kyselijään.
Et inti ja vaadi omia ajatuksiasi hyväksyttäväksi.
Olet hyvä kuuntelija joka saa haastateltavan avautumaan.
Se on sinun persoonassasi eikä vain naisena.
– paulis (ei varmistettu)