Silminnäkijä: Loputon aborttisota
Julkaistu maanantaina 22.03.2010
TV2 maanantaina 22.3.2010 klo 22.05. Uusinta 25.3. klo 23.50. Ohjelman voi katsoa YLE Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä.
Uhkailua, painostusta, turvamiehiä, luotiliivejä - Yhdysvaltain abortinvastainen kampanjointi on viime aikoina kiihtynyt. Monissa uskonnollisissa maissa abortti herättää kuumia tunteita, mutta Yhdysvallat on ainoa maa, jossa aborttia vastustetaan myös väkivaltaisesti.
Yhdysvallat oli 90-luvulla otsikoissa, kun klinikoita pommitettiin ja lääkäreitä ammuttiin. Kymmenen vuoden tauon jälkeen viime kesänä Kansasissa ammuttiin aborttilääkäri kirkossa juuri ennen jumalanpalveluksen alkua.
Silminnäkijä vieraili kolmella aborttiklinikalla sekä abortinvastustajien luona. Kävi selväksi, että aborttisota on vain voimistunut, vaikka se ei olekaan ollut viime vuosina kansainvälisissä otsikoissa.
- Tämä on sisällissotaa. Se on uskonnollistaustaista taistelua vallasta. Kysymys naisten asemasta on vain yksi osa sitä, kuvaa lääkäri Warren Hern.
Hern on ollut vuosikausia abortinvastustajien tappolistalla. Klinikalla on luodinkestävät lasit ja FBI:n vartija. Paikan päällä on vaikea uskoa, että abortti on ollut laillinen Yhdysvalloissa 37 vuotta.
- On surullista ja väärin, että laillista ammattia harjoittavien pitää pelätä turvallisuutensa puolesta, toteaa perhesuunnittelujärjestö Planned Parenthoodin Kansansin alueen johtaja Peter Brownlie. Myös hän käyttää luotiliivejä.
Aborttisotaa käydään jo vähintään toisessa sukupolvessa. Mielipidemittauksissa abortinvastustajat ovat viime aikoina nousseet hienoiseen johtoon. Osa haastateltavista uskalsi tulla mukaan ohjelmaan vain siksi, että sitä ei näytetä Yhdysvalloissa.
Mielenosoitukset ovat viikoittaisia, mutta aborttiklinikoita painostetaan myös juridisesti ja taloudellisesti. Operaatio Pelastus on esimerkiksi ostanut klinikoiden kiinteistöjä ja sen jälkeen sulkenut ne.
- Barack Obama on antanut meille enemmän energiaa kuin kukaan koskaan aiemmin, kuvaa järjestön johtaja Troy Newman. Hänen tavoitteenaan on "aborttivapaa Amerikka".
George W. Bushin aikana abortinvastustajat olivat rauhallisempia, koska heillä oli "oma mies" maan johdossa. Toisaalta kun edes Bushin aikana ei saatu aborttia kiellettyä, turhautuminen purkautuu nyt Obaman kaudella. Abortin vastustajat lisäksi pelkäävät, että vastoin lupauksia Obama aikoo salakuljettaa abortin rahoittamisen kiisteltyyn terveydenhoitouudistukseen.
Abortin muuttaminen uudelleen laittomaksi ei ole mikään ratkaisu, muistuttaa Allentownin klinikan johtaja Jennifer Boulanger.
- Naiset tulevat edelleen tekemään abortteja, niin kuin ovat tehneet aiemminkin, mutta ne eivät ole turvallisia. Naisia tulee taas kuolemaan abortteihin, hän toteaa.
Kansainvälisesti aborttiluvut ovat alhaisimpia maissa, jossa sekä abortti että ehkäisyvälineet ovat laillisia ja saatavilla, kuten Suomessa. Yhdysvalloissa aborttien määrä on suhteessa väkilukuun meitä korkeampi.
Samaan aikaan, kun aborttiklinikoiden määrä on vähentynyt, eri puolille maata on noussut ns. kriisiraskauskeskuksia. Ne kannustavat tahattomasti raskaaksi tulleita luopumaan abortista. Usein keskukset ovat uskonnollistaustaisia. Paikassa, jossa Silminnäkijä vieraili, oli heti aulan jälkeen kappeli.
Pientä valoa loputtomaan aborttitaisteluun tulee ohjelmassa mukana olevilta yliopistonuorilta. He uskovat, että ainoa keinoa päästä eteenpäin on keskittyä osapuolia yhdistäviin asioihin. Yhteistähän on se, että molemmat haluavat vähentää abortteja.
Toimittaja ja tuottaja: Hannele Valkeeniemi. Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi.