Silminnäkijä: Homoja, sensuuria ja vastarintaa

Juttuarkisto

Silminnäkijä: Homoja, sensuuria ja vastarintaa

Julkaistu maanantaina 26.08.2013

YLE Kuvapalvelu

TV2 torstaisin 29.8. - 19.12.2013 klo 20. Jaksot katsottavana Yle Areenassa pääsääntöisesti kuukauden ajan tv-esityksestä.

Yllättävän monessa tulevassa osassa on mukana valtaan ja sen kumoamiseen liittyviä teemoja, vaikka se ei ole mikään tietoinen linjavalinta.

Enemmänkin Silminnäkijän syyskaudella nähtävissä raporteissa on kyse siitä, että valta - sen uhrit ja kaatajat – tuottavat niitä hätkähdyttäviä havaintoja, joita varten koko ohjelma on olemassa.

Syksyn aloittaa 29.8.13 jakso uuden sukupolven e-pillereistä. Ovatko lääkeyhtiöt vähätelleet tarkoituksella niiden terveysvaikutuksia? Kaikissa e-pillereisssä on veritulppariski, mutta otetaanko uuden sukupolven lääkkeiden kohonnutta riskiä tarpeeksi vakavasti?

Homokeskustelu on kiihkeää ja kuumenee syksyä kohti, kun kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista jätetään eduskunnalle. Silminnäkijä katsoo, keitä ovat avioliittolain vastustajat.

Ovatko he homokammoisia vai ainoastaan perinteisiä, kuten itse sanovat? Lisäksi kuullaan, millaista on toimia aloilla, joissa homovastaiset asenteet ovat edelleen vahvat – kuten opettajana, urheilijana tai sotilaana. Liikaa homotusta nähdään 5.9.13

Vallankäytön ytimessä on dokumentti Kiinan nettikapinallisista. Bloggarit uhmaavat Kiinan nettisensuuria aseenaan läppäri, kamera ja kännykkä. Viranomaiset ja kansalaisaktivistit leikkivät kissa ja hiiri –leikkiä, jossa sensuuria kierretään. Palomuurin murtajat esitetään 12.9.13

Vastarintaa, tällä kertaa demokratiaa vastaan, nähdään myös raportissa, joka käsittelee leviävää kansallissosialistista vastarintaliikettä. Ohjelmaa on kuvattu sekä Suomessa että Ruotsissa. Se on Silminnäkijän ja Yle Femin Spotlightin yhteistuotanto. Valkoisen vallan soturit on vuorossa 19.9.13

Myöhemmin syksyllä on luvassa myös ajankohtaisdokumentteja mm. yksinäisyyden tappavasta vaikutuksesta ja arkipäivän rasismikokemuksista.

Silmien avaaminen ja katsominen vaatii joskus uskallusta. Pitää mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Maailma on vino ja rujo. Mutta mikään ei muutu, jos silmät pidetään kiinni.

Teksti: Silminnäkijän tuottaja Hannele Valkeeniemi

Ohjelman omat sivut

Silminnäkijä Facebookissa

Syksyn muuta ohjelmistoa Kakkosella

Kommentit

maanantaina 26.08.2013

teillä mahtavat aiheet, nää aiheuttaa kuumia tunteita ja ovat ajankohtaisia.. jatkakaa samaan malliin.. :)

torstaina 05.09.2013

Hieno,tasapuolisesti tehty juttu. Opettajan puheenvuoro oli erinomainen. Jatkakaa samaan malliin.


Muualla Yle.fi:ssä