Sirkus Papukaija mullisti lapsen elämän

Julkaistu tiistaina 11.03.2014

YLE Kuvapalvelu

Hämeenlinnalainen Maritta Saarinen (takarivissä keskellä) muistaa elävästi vuoden 1962 ja erään sunnuntain tv-lähetyksen. Lähtemättömän vaikutuksen teki se, kun Sirkus Papukaijan tv-juontaja kehotti lapsia perustamaan eri paikkakunnille omia papukaijakerhoja. Maritta perusti kymmenen vuoden iässä Parolan Papukaijakerhon.

Sirkus Papukaija oli tuohon aikaan enemmän kuin tv-ohjelma. Papukaijakerhoja perustaneille lapsille järjestettiin retkiä ja keräyksiä, ja hyvistä suorituksista sai ”kymmenen pistettä ja papukaijamerkin”.

Tv-ohjelman ansiosta Maritta osallistui vuosien aikana aktiivisesti muihinkin lastenohjelmiin.

Sirkus Papukaijaa juonsi Orvo Kontio ja siinä esiintyivät Onni-klovni ja fakiiri Kronblom. Pienen Marittan mieleen jääneen sunnuntailähetyksen kehotus tehosi niin hyvin, että hän lähetti vielä samana päivänä kirjeen ohjelmantekijöille.

- Se kirje muutti Kalliolanmäen kylän lasten elämän seuraavaksi viideksi vuodeksi täysin, Maritta muistelee.

- Kesällä kerhoja kutsuttiin retkelle Suomenlinnaan. Myös matka kuvattiin ohjelmaa varten.

- Kerho kilpailivat vuosien aikana keskenään eri puolilla Suomea. Kilpailimme esimerkiksi heijastimien myynnistä kehitysvammaisten hyväksi. Menestyimme niin hyvin, että pääsimme esiintymään tv-ohjelmaan.

YLE Kuvapalvelu
Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki" on lähtöisin Sirkus Papukaija -ohjelmasta, jossa palkittiin papukaijamerkillä hyvästä suorituksesta.

Maritta muistelee, ettei tuolloin voinut olla lapselle ihanampaa asiaa kuin televisiossa esiintyminen. Hän muistaa myös toisenkin kilpailun, jossa piti kerätä jätepaperia.

- Liikuimme polkupyörillä ja keräsimme ovelta ovelle 7752 kiloa paperia seitsemän kerholaisen voimin, Maritta kertoo.

- Olimme hyvin lähellä voittaa, sillä tulimme toiseksi. Olimme mukana tv-ohjelman kuvauksissa jätepaperikeskuksessa Helsingissä, missä näimme paperin kierrätystä. Pääsimme myös samalla tutustumaan Pasilan tv-studioihin.

Vuosien varrella Maritta esiintyi muissakin Sirkus Papukaijan –ohjelmissa, kuten keijuleikeissä, kilpailuissa ja runolausunnoissa.

- Malmin lentokentältä lähetettiin sadas Papukaija-ohjelma, ja meidän kerho oli siellä kunniajäsenenä kiitokseksi vuosien yhteistyöstä, Maritta muistelee.

YLE Kuvapalvelu
Marittan veli Asko Mikkola seisoo yli tuhat kiloa painavan paperikasan vieressä. Määrä on sama, joka vastaa yhden kerholaisen keräämää osuutta.

Niinä pyhinä, joina ei tullut Papukaija-ohjelmaa, kerholaiset esittivät yhdessä omaa ohjelmaa ja leikkejä tosilleen.

- Teimme pahvista ja narusta omat leikkimikrofonit, jotta saimme aidon tunnelman.

- Kerhon johtajana sain myös kunnian vuonna 1967 tehdä ikioman lasten päiväohjelman kerhoni kanssa. Se nauhoitettiin Hämeenlinnan Palokunnan-talolta. Me esiinnyimme siinä kaikki, Maritta kertoo.

- Muistelen suurella lämmöllä lapsuuttani, jonka tv muutti kokonaan.

Teksti: Henrik Tuominen

Kerro oma muistosi Facebookissa  tai sähköpostitse

takaisin


Muualla Yle.fi:ssä