Viimeiset ulkosuomalaisten tarinat

Juttuarkisto

Viimeiset ulkosuomalaisten tarinat

Julkaistu sunnuntaina 21.08.2011

YLE Kuvapalvelu

Kuvassa Iikka Laulaja ja Manuel Holopainen.

TV2 tiistaina 23. ja torstaina 25.8.2011 klo 19.20. Jaksot katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.

Ensimmäinen Ulkosuomalaisen tarina esitettiin Kakkosella 24.11.2002. Nyt pitkäaikainen sarja saa päätöksensä, kun kaksi viimeistä jaksoa esitetään samalla viikolla. El Cartano kertoo Uruguayssa asuvista suomalaisista ja Juuret Suomessa tänä kesänä Turussa järjestetystä ulkosuomalaisten kokoontumisesta.

El Cartano

Uruguayssa asustelee pysyvästi muutamia kymmeniä suomalaisia, mutta luku on kasvussa koko ajan. Maa on siisti ja turvallinen asuinpaikka, mutta vasta nyt, edellisen suuren laman jäljiltä maa on nousemassa ja sen pitkä merellinen rantaviiva kiinnostaa etelän lämpöä kaipaavia.

Espanjasta muuttanut Don Björkström on alun perin Karjaalta lähtöisin. Don on ostanut Piriapoliksen lähettyviltä vanhat kivirauniot ja entisöinyt siitä itselleen El Cartanon, jossa kasvattaa hevosia ja lehmiä. Kolmenkymmenen kilometrin päässä rannikolla hänellä on uusi liiketoiminta, jonka puitteissa hän suunnittelee rakentavansa suomalaisille loma-asuntoja, kokonaisen uuden lomakylän.

Tarja Laaksonen on puolestaan asunut pääkaupunki Montevideossa jo vuosikymmeniä. Tarjan tarina on hyvin tyypillinen ulkosuomalaisen kertomus; hän on tavannut Tukholmassa miehensä ja muuttanut sittemmin Uruguayihin. Tarja niin kuin Donkaan ei ole unohtanut Suomea, vaan molempien suunnitelmissa on viettää tulevaisuudessakin osan aikaa Suomessa.

YLE Kuvapalvelu

Kuvassa Mikko Hietikon vetämä lauluyhtye Sixpack Australiasta.

Juuret Suomessa

Heinäkuun alussa ulkosuomalaiset eri puolilta maailmaa kokoontuivat viettämään ensimmäistä kertaa Suomessa omaa Suomi Sydämessä -juhlaansa. Mallia otettiin maailmalla usein Ulkosuomalaisten keskuudessa vietettävistä Finn Festeistä.

Juhlat alkavat näyttävällä kulkueella, puhallinorkesterin johtamana, jota lippurivistö seuraa, tanssijoiden ja eri kansalaisryhmien saattelemana. Pääjuhla pidetään Turun tuomiokirkon edustalla, tuomiokirkkotorilla, johon on rakennettu juhlalava.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää juhlapuheen ja arkkipiispa Kari Mäkinen saarnaa, minkä jälkeen on vuorossa ulkosuomalaisten esityksiä, tanssia ja laulua.

Juuret Suomessa -dokumentti keskittyy kuitenkin paljastamaan ulkosuomalaisten tuntoja vanhassa kotimaassaan - kuten sitä, onko heillä yhä siteitä Suomeen ja millainen sija Suomella on sijaa heidän sydämissään. Dokumentin päähenkilöinä on ulkosuomalaisia, jotka ovat aikaisemminkin olleet mukana sarjan tarinoissa.

Käsikirjoitus, ohjaus ja tuotanto: Antti Välikangas, Filmihalli OY.

Ulkosuomalaiset.net

 


Muualla Yle.fi:ssä